Een nucleaire oorlog tussen de VS en Rusland zou de aarde 10 jaar lang in duisternis hullen

Grote hoeveelheden roetdeeltjes zullen al het zonlicht tegenhouden en een nucleaire winter veroorzaken, met alle gevolgen van dien.

Niemand zit natuurlijk op een kernoorlog te wachten. Toch hebben verschillende landen zwaar geschut klaarliggen voor het geval de spanningen hoog oplopen. De Verenigde Staten en ook Rusland beschikken bijvoorbeeld over atoombommen en kernwapens. Maar wat zal er van de aarde overblijven als deze in een nucleaire oorlog worden ingezet?

Roetdeeltjes
Onderzoekers besloten in een nieuwe studie uit te zoeken wat er zou gebeuren als de Verenigde Staten en Rusland hun huidige nucleaire arsenalen in een oorlog zouden inzetten. En de uitkomst is redelijk verontrustend. De nucleaire explosies zouden namelijk grote branden veroorzaken. En door deze branden komen er in de bovenste troposfeer en in de lagere stratosfeer zo’n 150 Tg roetdeeltjes terecht. Dit zal vervolgens rampzalige gevolgen hebben voor onze planeet.

Kernproeven

Halverwege de vorige eeuw voerde de Verenigde Staten boven de Marshalleilanden talloze kernproeven uit. En dat heeft nog altijd gevolgen. Zo blijkt dat het stralingsniveau op sommige eilanden hoger ligt dan rond Tsjernobyl.

Nucleaire winter
Volgens de onderzoekers zouden deze grote hoeveelheden fijnstof een wereldwijde nucleaire winter veroorzaken. De roetdeeltjes zullen binnen enkele weken door de wind over de hele wereld worden geblazen. Hierdoor wordt het zonlicht tegengehouden waardoor het erg donker en bovendien behoorlijk koud zal worden. De gemiddelde oppervlaktetemperatuur zou volgens de onderzoekers met meer dan 8 graden Celsius dalen. Dit betekent dat de temperatuur in grote delen van het noordelijk halfrond in de zomer onder het vriespunt komt te liggen.

Omstandigheden
De omstandigheden op onze planeet zullen verre van prettig zijn. Het zal het klimaat op aarde volledig veranderen, waardoor ook het ritme van moessons en El Niño’s in de war wordt geschopt. Zo’n nucleaire winter kan er bovendien voor zorgen dat er minder planten groeien. Dit kan leiden tot voedselschaarste bij zowel mens als dier. En van al deze gevolgen zijn we niet zo gemakkelijk af. De onderzoekers voorspellen dat een nucleaire oorlog het leven op aarde voor tientallen jaren zal teisteren. Zo gaat het zeker zeven jaar duren voordat het zwarte gordijn dat over de aarde hangt een beetje begint weg te trekken. In totaal zal de aarde 10 jaar lang in duisternis gehuld zijn. Pas daarna zal de aarde weer de hoeveelheid licht opvangen van vandaag de dag.

Al met al concluderen de onderzoekers dat een aanval met kernwapens nagenoeg een suïcidale actie is, omdat een nucleaire oorlog desastreuse gevolgen zal hebben voor onze planeet. Om nog maar te zwijgen over de torenhoge stralingsniveaus die leven op aarde misschien wel helemaal onmogelijk maken. De onderzoekers pleiten dan ook voor een vermindering van de hoeveelheid kernwapens, waardoor de mogelijkheid op een grootschalige nucleaire oorlog wordt weggenomen. “Besluitvormers moeten volledig gaan begrijpen wat de ernstige klimatologische gevolgen van een nucleaire oorlog zijn en actie ondernemen,” schrijven de auteurs in hun paper. “De hoeveelheid kernwapens moet worden teruggeschroefd en uiteindelijk zullen alle partijen hun kernwapens moeten weg doen.”

Bronmateriaal

"US-Russia nuclear war would plunge the world into 10 years of darkness" - Journal of Geophysical Research: Atmospheres (via Scimex)

Afbeelding bovenaan dit artikel: Lt. Steve Gozzo, USN (via WikimediaCommons)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd