Een glimlach op de werkvloer helpt om uw werk beter te doen. Maar dan moet het wel een gemeende glimlach zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de staatsuniversiteit van Michigan. “Werkgevers denken vaak dat het goed is voor een organisatie als werknemers lachen, maar dat is niet altijd het geval”, zo beweert professor Brent Scott.
“Zo is het niet goed om verplicht te glimlachen, alleen maar omdat dit van de baas moet”, vervolgt Scott. “Dit leidt uiteindelijk tot emotionele uitputting en zorgt ervoor dat iemand zich terugtrekt. Dat is niet goed voor een organisatie.”
Scott en oud-student Christopher Barnes ondervroegen een groep buschauffeurs voor een periode van twee weken. Opvallend genoeg bleek dat het effect van een neppe glimlach groter is bij vrouwelijke buschauffeurs. “Vrouwen werden nog chagrijniger dan mannen als ze per se moesten glimlachen”, zegt Scott. “Toch verbeterde de situatie voor vrouwen door ‘deep acting’ toe te passen.” ‘Deep acting’ is wanneer iemand van binnenuit gelukkiger wordt. Door interne gevoelens te veranderen verbeterde de gemoedstoestand van de buschauffeurs.
Hoe komt het eigenlijk dat mensen ongelukkig worden van een neppe glimlach? “Er zijn verschillende opties. De meest waarschijnlijke oorzaak is dat mensen zich na een lange periode ‘onecht’ voelen”, zegt Scott. “Iemand kan proberen om positieve emoties te kweken, maar aan het eind van de dag heeft hij niet het idee dat hij zichzelf is.”