Een man die klaagt omdat hij griep heeft: geheel terecht!

  Als een man griep krijgt, klaagt hij steen en been. En dat is terecht, zo stelt nieuw onderzoek. Het is bij hem echt erger dan bij vrouwen.

  Wetenschappers hebben ontdekt dat het vrouwelijke geslachtshormoon – oestrogeen – een anti-viraal effect heeft. Het zorgt ervoor dat vrouwen minder ziek worden als ze het influenza A-virus – beter bekend als de griep – oplopen.

  Kopiëren
  Een virus veroorzaakt ziekte wanneer het een cel binnendringt en in die cel kopieën van zichzelf maakt. Vervolgens kan het virus de geïnfecteerde cel verlaten, zich door het lichaam verspreiden en van mens op mens overspringen. Hoe vaak een virus zich kopieert, heeft invloed op hoe ziek mensen zich voelen. Als een virus zich minder vaak vermenigvuldigt, kan de geïnfecteerde persoon minder ziekteverschijnselen vertonen en is de kans dat de geïnfecteerde persoon de griep op een ander overdraagt kleiner.

  HIV
  Wetenschappers hebben nu dus ontdekt dat oestrogeen vrouwen beschermt tegen de griep. Het kan verklaren waarom de griep mannen vaak harder raakt. “Andere onderzoeken hebben aangetoond dat oestrogeen anti-virale eigenschappen heeft als het gaat om HIV, ebola en hepatitis-virussen,” vertelt onderzoeker Sabra Klein. En nu kunnen we het griepvirus dus ook in dat rijtje scharen.

  Het mechanisme
  In hun studie toonden onderzoekers niet alleen aan dat oestrogeen dat effect heeft. Ze identificeerden ook de oestrogeenreceptor verantwoordelijk voor het antivirale effect van oestrogeen. “Dat brengt ons dichter bij een beter begrip van het mechanismen die leiden tot dit antivirale effect van oestrogeen,” stelt Klein.

  Overigens wil het niet zeggen dat elke vrouw even goed beschermd is tegen de griep, zo benadrukken de onderzoekers. “Omdat het oestrogeenniveau van premenopausale vrouwen door de cyclus heen varieert, kan het lastig zijn om dit beschermende effect in de algemene populatie te zien. Maar premenopausale vrouwen die een bepaald anticonceptiemiddel gebruiken of post-menopausale vrouwen die hormoonvervangers gebruiken kunnen wel eens beter beschermd zijn tegen griepepidemieën.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd