Een kwestie van konijnen

Je beseft het misschien niet, maar je leven staat bol van de kleine tradities en gewoonten. Zoals eten met een vork. Of met rechts de hand schudden. Maar waarom doen we dat eigenlijk? En wanneer zijn we daar precies mee begonnen?

kwestie van konijnen - coverOp deze en nog veel meer vragen heeft het boek ‘Kwestie van konijnen‘ een antwoord. In het boek zijn tal van vragen over alledaagse voorwerpen en gewoonten gebundeld en op heldere, korte wijze beantwoord. Zo vertelt het boek je waarom we planten in ons huis zetten (schijnbaar doen we dat nog maar 150 jaar!), waarom de paashaas een konijn is, waarom de wijzers van de klok naar rechts bewegen (omdat de klok op het noordelijk halfrond is uitgevonden) en waarom mensen op oude foto’s altijd zo serieus kijken. Even ingaand op dat laatste: ik dacht zelf altijd dat dat te verklaren was door de lange sluitertijd (soms wel een kwartier), maar *spoiler alert* dat blijkt iets anders te zitten!

Het boek is het werk van het Belgische LECA (Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag) en is eigenlijk een bundeling van de vragen over alledaags erfgoed die het expertisecentrum het vaakst voorgelegd krijgt. De antwoorden op die vragen zijn vaak niet eenduidig; er doen zich meerdere (wilde) verhalen de ronde. En veel dingen worden tot op de dag van vandaag nog onderzocht. Voor het boek gingen de schrijvers dan ook na wat we op dit moment afgaand op de meest betrouwbare bronnen van een gegeven onderwerp weten.

Het is natuurlijk een Belgisch boek, dus er staan enkele gewoonten in die ons Nederlanders wellicht niet zo bekend in de oren klinken. Het doet echter niets af aan het fascinerende karakter van het boek, dat je op bijzonder laagdrempelige wijze de ogen opent voor al die gekke dingen die we dagelijks doen en heel gewoon zijn gaan vinden (ook al weten we eigenlijk niet meer precies waarom we het doen). Nieuwsgierig geworden? Je kunt het boek hier bestellen.

Bronmateriaal

-

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd