Een knuffel beschermt tegen stress en infecties

  knuffel

  Geef een knuffel! Dat is de korte, maar krachtige conclusie van wetenschappers van de Carnegie Mellon universiteit. Zij beweren dat een knuffel helpt om stress en infecties te voorkomen.

  De onderzoekers lieten 404 gezonde volwassenen een vragenlijst invullen. Daarna werden ze op veertien avonden geïnterviewd over interpersoonlijke conflicten en het aantal keer dat ze zijn geknuffeld door hun partner of een ander persoon. Vervolgens werden de deelnemers bewust blootgesteld aan een griepvirus. In quarantaine werden de proefpersonen hierna nauwlettend in de gaten gehouden.

  Uit het onderzoek blijkt nu dat mensen die regelmatig worden geknuffeld minder vatbaar zijn voor stress en infecties. Eigenlijk is het een logische conclusie. Wanneer iemand regelmatig een knuffel krijgt, dan betekent dit dat deze persoon waarschijnlijk een goede relatie heeft met de andere persoon. Dit werkt stressverlagend. En iemand die minder stress ervaart, is ook minder vatbaar voor ziektes.

  Paper
  Het verband tussen knuffelen, stress en infecties staat uitgebreider omschreven in een paper in het wetenschappelijke journaal Psychological Science.

  De olifant weet dit al
  Overigens is dit nieuws bij olifanten al bekend. Wanneer een olifant angstig of gestrest is, kan hij rekenen op een knuffel van een soortgenoot. Dit maakt een gestreste olifant een stuk rustiger.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd