Een indrukwekkend infraroodbeeld van NGC 2283, een sterrenstelsel op 45 miljoen lichtjaar afstand

De nieuwste opnamen van de James Webb-ruimtetelescoop bieden een indrukwekkend infraroodbeeld van NGC 2283, een stervormend sterrenstelsel op 45 miljoen lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Grote Hond.

De James Webb-ruimtetelescoop (JWST) heeft recent een nieuwe close-up gemaakt van NGC 2283, een balkvormig spiraalstelsel in het sterrenbeeld Grote Hond (Canis Major), waar te nemen op het zuidelijk halfrond. Dit sterrenstelsel, gelegen op ongeveer 45 miljoen lichtjaar afstand, staat bekend om zijn losse, oplichtende spiraalarmen en actieve stervorming. Deze structuur wordt vergezeld door talloze jonge sterren, gaswolken en stofdeeltjes, die samen een levendig beeld vormen van actieve stervorming. De nieuwe opnamen van JWST, verkregen met de near-infrared-camera (NIRcam) en het mid-infrared-instrument (MIRI), bieden een ongekende inkijk in de emissies van waterstofgas en polycyclische aromatische koolwaterstoffen in dit sterrenstelsel.

Verkregen via Sloan Digital Sky Survey (dr14), toont NGC 2283 in deze afdruk in kleurenspectrum zich in zijn geheel met zijn directe omgeving. Met een beeldhoek van 6,8′ × 6,8′ en een resolutie van 0,396″ per pixel wordt de globale structuur en de verspreiding van lichtgevende elementen in het sterrenstelsel getoond. NGC 2283 is een sterrenstelsel dat wij, vanuit onze Melkweg bezien, perfect kunnen observeren vanwege zijn houding; we kijken er recht van boven op. Afbeelding: SDSS DR14

De nieuwe JWST-opname
De nieuwe opname van NGC 2283, gemaakt met James Webbs NIRcam en MIRI-camera in infraroodspectrum, geeft een close-up weer van dit sterrenstelsel en zijn spiraalarmen en geeft veel details weg over de aanwezige stoffen en interactie. In dit beeld worden felle, warme kleuren zichtbaar, die het gevolg zijn van de emissie van verwarmd waterstofgas en de detectie van polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s). Het beeld, opgebouwd uit zes afzonderlijke snapshots met een totale blootstellingstijd van 17 minuten, toont zowel de sprankelende jonge sterpopulatie als de omringende gaswolken in detail.

Close-up-opname van NGC 2283 door JWST’s NIRcam en MIRI. Het beeld onthult de emissies van verwarmd waterstofgas en de aanwezigheid van polycyclische aromatische koolwaterstoffen in de spiraalarmen, hier getoond in de kleuren rood, oranje en geel. De felste kleuren, in het midden en langs de twee prominentste spiraalarmen, verhullen de meest dense regio’s van (gevormde) sterren. Enkele fel schijnende sterren lichten op de afbeelding fel op; deze staan dichterbij, tussen ons en NGC 2283 in, en maken deel uit van onze eigen Melkweg. Foto: ESA/Webb, NASA & CSA, A. Leroy

Deze opname maakt deelt uit van een breder onderzoek door JWST – observatieprogramma #3707 – dat 55 speciaal hiervoor geselecteerde sterrenstelsels in onze galactische nabijheid observeert. Naast de voortdurende stervorming, voltooien supernova’s de cyclus van materie in een sterrenstelsel. De explosieve ondergang van een ster, zoals de recent gedocumenteerde supernova SN 2023AXU in NGC 2283 van 28 januari 2023, kan gas en zware elementen zoals zuurstof en natrium over honderden lichtjaren verspreiden. Deze materie wordt vervolgens opgenomen in nieuwe generaties sterren. Recente waarnemingen tonen aan dat dergelijke explosies een cruciale rol spelen in de wonderlijke levenscyclus van sterren en de dynamica van een sterrenstelsel als geheel.

Vergelijkende HST-opname
Ter vergelijking toont onderstaande Hubble-ruimtetelescoop-compositiefoto (verkregen uit data uit 2003) NGC 2283 in zichtbaar licht. Deze opname legt de klassieke structuur van het sterrenstelsel vast, met een licht, bijna pastelachtig palet dat contrasteert met de diepe infrarooddetails van JWST. Deze Hubble-opname benadrukt het centrale gedeelte en de silhouetten van de spiraalarmen, maar mist de fijnere details in de stofstructuren die door JWST zichtbaar worden gemaakt.

Hubble-ruimtetelescoop-composietopname van sterrenstelsel NGC 2283, in zichtbaar licht. Deze afbeelding benadrukt de kenmerkende structuur van het sterrenstelsel, met een lichte centrale balk en subtiele spiraalarmen. Compositiefoto: NASA/ESA/HST/Fabian

Door deze beelden te vergelijken met eerdere opnamen, zien we hoe de technologische vooruitgang ons begrip van het universum vergroot. Deze vernieuwde blik op NGC 2283 versterkt niet alleen onze kennis over de verspreiding van gas en stof, maar vormt ook een voorbeeld van hoe moderne telescopen ons in staat stellen om het heelal in al zijn pracht te herontdekken.

Kijk hieronder de JWST opname eventueel terug als pan-video, of klik hier om de afbeelding in ESASky nader te bekijken.

De afgelopen decennia zijn er prachtige foto’s gemaakt van interstellaire nevels, sterrenstelsels, planeten, andere hemellichamen en in de ruimtevaart. Ieder weekend halen we een indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina. Heb je zelf bijzondere (astro)foto’s die je wil delen met ons? Stuur ze in via ons mailadres o.v.v. ‘Ruimtefoto’!

Bronmateriaal

"Webb visits a star-forming spiral" - ESA/Webb
Afbeelding bovenaan dit artikel: ESA/Webb, NASA & CSA, A. Leroy

Fout gevonden?

Interessant voor jou

Voor jou geselecteerd