Een hogere status door een groter bord?

Nieuw onderzoek wijst erop dat mensen hun status proberen op te krikken door zeer grote porties voedsel te eten.

Dat grootte en status met elkaar samenhangen, is geen verrassing. Mensen met een grote auto worden sneller gezien als mensen met status dan mensen met een kleine tweedehands barreltje. Maar zouden mensen ook aan eten status kunnen ontlenen? Onderzoeker David Dubois en zijn collega’s zochten het uit.

Experiment
Ze zetten daartoe meerdere experimenten op. Zo lieten ze proefpersonen zien hoe andere mensen een kop koffie kochten. Mensen die kozen voor een grotere kop koffie werden door de proefpersonen aangewezen als mensen met meer status. Zelfs als die grote kop koffie even duur was als een kleine.

WIST U DAT?

…wetenschappers onlangs een oplossing hebben bedacht voor een ander groot probleem, namelijk gedachteloos eten?

Machteloos
In een tweede experiment werd er voor gezorgd dat sommige proefpersonen zich heel machteloos voelden. Vervolgens konden ze eten halen. De machteloze proefpersonen pakten grotere bagels dan de proefpersonen die zich niet machteloos voelden. Ook bleken mensen op sociale evenementen voor grotere smoothies te kiezen dan wanneer ze alleen waren.

Manipulatie
Opvallend genoeg is die onbewuste voorkeur gemakkelijk te manipuleren. Wanneer de machteloze proefpersonen te horen kregen dat veel kleinere hapjes altijd op prestigieuze feestjes geserveerd waren, kozen ze vaker voor deze kleine hapjes.

Mensen die hun status willen opkrikken, kiezen voor grotere porties voedsel, zo moeten de onderzoekers in het blad Journal of Consumer Research concluderen. Het verklaart wellicht waarom juist mensen met een lagere sociaal-economische status vaak met overgewicht te maken krijgen.

Bronmateriaal

" When Do Consumers Try to Increase Social Standing by Eating Too Much" - Jcr-admin.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd