Een hoge bloeddruk? Zingen helpt wellicht!

Zingen maakt wellicht een einde aan een hoge bloeddruk, dat melden onderzoekers in het blad Arthritis Care & Research.

De onderzoekers baseren hun voorzichtige conclusie op een case-report. Een vrouw op leeftijd uit de Dominicaanse Republiek had kort voor haar operatie een enorm hoge bloeddruk. Ze kreeg medicijnen, maar de bloeddruk daalde onvoldoende.

Zingen
Uiteindelijk vroeg de vrouw aan de artsen of ze misschien wat liederen mocht zingen. Thuis deed ze dat ook regelmatig om wat rustiger te worden. Ze zong twee liederen en daarna maten de onderzoekers haar bloeddruk nogmaals. Deze was al flink gedaald. Van 240/120 mmHg naar 180/90 mmHg. Na nog enkele liederen bleef haar bloeddruk laag. De operatie kon uiteindelijk doorgaan.

HOE KOMT HET…

…dat muziek ons raakt? Lees het hier!

Muziek
De vrouw trok de aandacht van onderzoeker Nina Niu en zij schreef er een paper over. De hypothese dat zingen een bloeddruk kan verlagen, is niet vergezocht. Sterker nog: uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat luisteren naar muziek een goede invloed had op de bloeddruk. Mogelijk werkt zingen nog beter.

De onderzoekers pleiten in hun paper voor meer onderzoek naar de invloed van zang op de bloeddruk. Als deze studies ook aantonen dat liedjes een effectief middel zijn, zouden ziekenhuizen daar meer rekening mee kunnen houden. Bijvoorbeeld door patiënten die geopereerd moeten worden een kamer alleen te geven, zodat ze ongestoord kunnen zingen. Of door voor bejaarden met een hoge bloeddruk regelmatig zanguurtjes te organiseren.

Bronmateriaal

"Zingen tegen hoge bloeddruk" - Medischcontact.artsennet.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd