Een greep uit de mooiste plekjes op aarde

De zomer komt er aan. Dat betekent dat we weer massaal onze koffers pakken. Weet u nog niet waarheen? We hebben nog wel wat suggesties!

Met extra zout
Op zoek naar een vakantie met wat pit? Dan is Salar de Uyuni in Bolivia iets voor u. U vindt hier een zoutvlakte die zo’n 12.000 vierkante kilometer beslaat. In de prehistorie lag er ooit een gigantisch meer. Door een droger klimaat verdampte al het water ongeveer 40.000 jaar geleden. Wat overbleef was zout. Heel veel zout. Naar schatting zo’n 10 miljard ton. Behalve zout is er nog meer te zien. Zo leven er in het gebied diverse prachtige planten en dieren, waaronder enorme cactussen en flamingo’s.

Boven: een hotel gemaakt van zout. Foto: Alicia Nijdam. Linksonder: stapeltjes zout. Foto: Luca Galuzzi. Rechtsonder: de vlakte gezien vanuit de ruimte. Foto: NASA. (alle foto's via Wikimedia Commons)

De diepte in
Het is een verborgen, maar niet minder mooi plekje: de Carlsbad Caverns. De grotten bevinden zich in de Verenigde Staten en zijn beroemd vanwege hun indrukwekkende omvang. Zo is er een grot met een lengte van meer dan één kilometer.
Foto: Urban (via Wikimedia Commons)

Pilaren en watervallen
China is een vakantieland in opkomst. Vele toeristen bezoeken de Chinese muur of Hong Kong. Maar vlak de Chinese natuur niet uit! Zo is het gebied Wulingyuan een aanrader. Er bevinden zich meer dan 3000 natuurlijke pilaren tot wel 800 meter hoog. Tussen de pilaren vindt u ravijnen, poeltjes en watervallen. Ook bevindt zich hier één van de grootste grotten van China en enkele natuurlijke grotten.
Foto linksboven: Cncs, foto rechtsonder: John Philip (beiden via Wikimedia Commons).

IJsfjord
Het is één van de snelste gletsjers ter wereld: de IJsfjord van Ilulissat. Per dag schuift het ijs hier zo’n negentien(!) meter op en jaarlijks zet de glesjer zo ongeveer 35 km3 ijs af. Dat de gletsjer zich zo snel verplaatst, zorgt voor aardig wat lawaai.
De ijsfjord van Ilulissat.

Grand Canyon
Misschien voor de hand liggend, maar toch mag dit wereldwonder niet ontbreken: de Grand Canyon. Hier wisselen kleuren elkaar rap af. Met kloven van wel dertig kilometer breed en 1,5 kilometer diep is het een woest landschap. De Coloradorivier speelt al miljoenen jaren met het gebied en heeft het totaal naar haar hand gezet. Een bijzonder schouwspel! Maar niet alleen het hart van geologen gaat in dit gebied harder slaan. Ook planten- en dierenliefhebbers komen aan hun trekken. Op en rond de Grand Canyon wonen honderden soorten, waarvan tientallen zich op de lijst met bedreigde soorten weten. Ook zijn er diverse restanten van prehistorische mensen te vinden.
De Grand Canyon.

Staat uw vakantiebestemming er nog niet tussen? Blader dan hier nog wat verder door nog meer mooie plekjes op onze prachtige planeet. En heeft u zelf nog suggesties? Plaats ze dan hieronder!

Bronmateriaal

UNESCO

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd