Seks. Het kost een hoop tijd en moeite, maar wetenschappers geven ons nu een reden om het toch te doen.
Het is een hele klus. Eerst een partner vinden. En dan deze versieren. In het dierenrijk maken ze er vaak een hoop werk van. Denk bijvoorbeeld aan de prieelvogel. Het kost een hoop energie. Dat kan gemakkelijker. Zo zijn er ook dieren die zich zonder partner voortplanten. Waarom hebben dieren dan anno 2012 eigenlijk nog seks? Onderzoekers van de universiteit van Edinburgh beten zich in dat vraagstuk vast.
Fruitvliegen
Ze bestudeerden fruitvliegen en hun DNA om te achterhalen welke gevolgen seks voor de genen van de fruitvlieg heeft. Zo ontdekten ze dat seks (oftewel een kruising van genen) ervoor zorgde dat schadelijke stukjes DNA al binnen enkele generaties helemaal verdwenen zijn. Dat komt doordat fruitvliegen met gezond DNA het veel beter doen en hun genen door kunnen geven aan het nageslacht. Vliegen met slecht DNA sterven jonger en hebben daardoor minder of zelfs geen kans om zich voort te planten.
Ophopen
De onderzoekers keken ook wat er zou gebeuren als het DNA van fruitvliegen zich niet zou mengen. Dan zou schadelijk DNA zich ophopen en dat is slecht nieuws voor de soort. Deze wordt daardoor op langere termijn namelijk zwakker.
Het onderzoek onderschrijft daarmee dat seks op lange termijn veel beter is voor de soort dan bijvoorbeeld klonen. In theorie gaan wetenschappers daar allang van uit, maar nu is het ook in de praktijk bewezen.