Een goed salaris krijgen? Vraag een exact bedrag!

  euro

  In een sollicitatiegesprek vraagt uw toekomstige werkgever wat voor bedrag er op het salarisstrookje moet staan. Een listige vraag. Wat gaat u antwoorden? Wetenschappers van de Columbia Business School hebben mogelijk het meest geschikte antwoord gevonden: vraag een exact geldbedrag.

  Professors Malia Mason en Daniel Ames lieten 1.254 proefpersonen met elkaar onderhandelen. Iedere onderhandelaar moest iets kopen, bijvoorbeeld juwelen of een tweedehands auto. Sommige onderhandelaars boden een afgerond bod (bijv. 5.000 dollar) en anderen kwamen met een exact bedrag over de brug (bijv. 5.015 dollar).

  Over het algemeen bleken exacte bedragen tot betere deals voor de onderhandelaar te leiden. Eigenlijk om één simpele reden. Wie een exact bedrag noemt, doet zich voor als een expert. Voor de andere partij lijkt het alsof de onderhandelaar goed vooronderzoek heeft gedaan en dus minder makkelijk om de tuin te leiden is.

  Vastgoed
  Toch is het opvallend dat de meeste mensen afgeronde bedragen gebruiken. Als we ons huis verkopen, is dat vaak voor een afgerond bedrag. In de Amerikaanse vastgoedwereld staat 98% van de huizen te koop voor een afgerond bedrag. Slechts 2% van de huizen heeft een exacte vraagprijs.

  Testen?
  Probeer dit eens uit tijdens een volgend sollicitatiegesprek. Vraag dan een exact bedrag, bijvoorbeeld 3.219 euro. En let dan vooral op hoe uw toekomstige werkgever reageert.

  Bronmateriaal

  "New research shows that asking for a precise number during negotiations can give you the upper hand" - Columbia Business School (via Eurekalert)
  De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Mathias.Pastwa (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd