Een galactische roos om Hubble’s verjaardag te vieren

NASA heeft een prachtige Hubble-foto vrijgegeven van twee sterrenstelsels in het sterrenbeeld Andromeda. De foto is speciaal uitgebracht om de 21ste verjaardag van de Hubble-telescoop te vieren. Deze telescoop werd op 24 april 1990 gelanceerd en functioneert anno 2011 nog steeds naar behoren.

Het tweetal sterrenstelsels Arp 237 bevindt zich dicht bij elkaar in de buurt. Het grote spiraalstelsel UGC 1810 (boven) werkt invloed uit op het kleine buurstelsel UGC 1813 (onder). Hierdoor lijkt het stelsel op een galactische roos.

Valt u wat anders op aan deze foto? Kijk eens naar het sterrenstelsel UGC 1810. Rechtsboven is een piepklein spiraalstelsel te zien in één van de spiraalarmen van UGC 1810. Dit sterrenstelseltje oefent invloed uit op de spiraalarmen van het grotere stelsel.

De afstand tot Arp 273 is 300 miljoen lichtjaar. Toch zien we vanaf de aarde hoe veel nieuwe sterrenhopen geboren worden in de spiraalarmen van UGC 1810. Wellicht zijn sommige sterren in deze sterrenhopen op dit moment al uitgedoofd, maar dat zullen we over 300 miljoen jaar pas weten. Zo lang doet licht er namelijk over om ons te bereiken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd