Een foto van uw favoriete stukje Mars?

De HiRISE-camera van de Mars Reconnaissance Orbiter heeft als bijnaam ‘de camera van de mensen’. Tot nu toe klopte die bijnaam niet echt, maar binnenkort wel. Mensen kunnen namelijk plaatsen op Mars uitkiezen voor HiRISE om te fotograferen. NASA bekijkt de fotosuggesties en selecteert.

Op dit moment heeft HiRISE duizenden foto’s gemaakt van het Martiaanse oppervlak. Iedere foto bestrijkt een gebied van enkele tientallen vierkante kilometer. Toch is tot nu toe slechts één procent van het oppervlak van Mars in kaart gebracht met de camera. Er zijn vast en zeker nog genoeg mooie plekken over om gefotografeerd te worden.

Hoe kunnen mensen hun suggestie opsturen? “Dit proces is heel simpel”, zegt Guy McArthur van het HiRISE team. Op de website kunt u een account aanmaken. Daarna ziet u welke plekken al gefotografeerd zijn en welke plekken nog niet. U kunt ergens een rechthoekje plaatsen waar u graag een foto van wilt zien.”

Wie een plek kiest moet wel kunnen uitleggen wat het wetenschappelijke doel er van is om er een foto van te maken. Het HiRISE-team kijkt of de uitleg goed is en of het doel overeenkomt met de doelen van de missie. Is dit zo, dan komt de foto op een wachtlijst. Mocht de Mars Reconnaissance Orbiter toevallig in de buurt komen van de betreffende plek, dan wordt deze gefotografeerd. Volgens NASA worden duizenden locaties op de wachtlijst gezet. Daarmee wordt de HiRISE-camera pas echt de camera van de mensen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd