Een dutje maakt onze herinneringen toegankelijker

slapen1

Slaap beschermt niet alleen onze herinneringen, maar zorgt er ook voor dat we die herinneringen gemakkelijker kunnen ophalen.

Wetenschappers verzamelden een aantal proefpersonen en leerde ze een aantal verzonnen woordjes leren. Vervolgens ging een deel van de proefpersonen slapen, terwijl de andere proefpersonen wakker bleven. De proefpersonen moesten de woordjes direct nadat ze deze geleerd hadden, ophalen. En ook nadat ze een dutje hadden gedaan – of een vergelijkbare periode wakker waren gebleven – werd de proefpersonen naar de woordjes gevraagd.

Opeens weet je het weer
Het grote verschil zat tussen de herinneringen die proefpersonen direct na de test niet konden ophalen, maar wel wisten toen ze er twaalf uur later naar gevraagd werd. Proefpersonen die direct nadat ze de woordjes geleerd hadden een testje ondergingen en bepaalde woordjes niet meer wisten, hadden een grote kans die woordjes twaalf uur later wel te kunnen opdreunen mits ze in de tussentijd geslapen hadden. “Slaap verdubbelt bijna de kans om dingen die we ons eerder niet konden herinneren later wel te kunnen herinneren,” stelt onderzoeker Nicolas Dumay.

Toegang
Het suggereert dat een dutje ervoor zorgt dat herinneringen beter toegankelijk zijn. “Het onderschrijft de aanname die stelt dat we tijdens onze slaap belangrijke informatie actief repeteren. Meer onderzoek is nodig om de functie van dit repeteren te begrijpen en te achterhalen of het er bijvoorbeeld voor zorgt dat herinneringen in meerdere contexten toegankelijk zijn en dus nuttiger worden.”

Hoe dat precies in zijn werk gaat, weten onderzoekers (nog) niet. Dumay vermoedt dat de hippocampus hierbij een belangrijke rol speelt. Deze zou recent opgeslagen herinneringen als het ware opnieuw afspelen voor de delen van het brein die eerder betrokken waren bij het opslaan van deze herinneringen.

Bronmateriaal

"Sleep makes our memories more accessible, study shows" - University of Exeter (via Eurekalert.org)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd