Een dikke buik kan uw brein laten krimpen

Heeft u een flinke taille? Dan kan uw brein wel eens aan het krimpen zijn. Dat blijkt uit onderzoek. Het is bekend dat overgewicht de kans op type 2 diabetes vergroot. En deze vorm van diabetes kan weer cognitieve problemen met zich meebrengen. De wetenschappers zochten uit welke invloed overgewicht op het brein heeft en concluderen dat obesitas ons brein kan laten krimpen.

Antonio Convit verzamelde 44 mensen met obesitas en negentien gezonde mensen. Alle proefpersonen hadden dezelfde leeftijd en achtergrond. De wetenschapper vergeleek de hersenen van de proefpersonen en stuitte op verschillen.

Amygdala
Zo bleek dat mensen met overgewicht meer water in de amygdala hadden. De amygdala is nauw betrokken bij ons eetgedrag. Ook was de orbitofrontale cortex van mensen met obesitas een stuk kleiner. Dit deel van de hersenen houdt zich onder meer bezig met het onderdrukken van impulsen en ons eetgedrag. “Het kan betekenen dat er minder zenuwcellen zijn of dat deze zenuwcellen gekrompen zijn,” concludeert Convit.

WIST U DAT…

…mannelijke pinguïns met een dikke buik meer succes hebben bij de vrouwtjes?

Eerder onderzoek
De resultaten van Convit zijn in lijn met eerdere onderzoeken. “Als je teveel eet dan resulteert dat in neurale veranderingen (veranderingen in de zenuwen, red.) die de kans om in de toekomst weer teveel te eten, vergroten,” weet onderzoeker Eric Stice.

Het is onduidelijk hoe het komt dat het brein van mensen met overgewicht krimpt. Vaststaat dat obesitas nauw samenhangt met een constante, milde ontsteking. Mogelijk veroorzaakt deze de afname in hersenmassa.

Bronmateriaal

"A fat tummy shrivels your brain" - Newscientist.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd