Een diersoort redden? Dat kost 1,2 miljoen per jaar!

amsterdamalbatros

Honderden diersoorten lopen het risico op korte termijn van de aardbodem te verdwijnen. Maar de meeste soorten zijn te redden voor iets meer dan een miljoen euro per soort, per jaar. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Een internationaal team van onderzoekers trekt die conclusie in het blad Current Biology. Ze bestudeerden 841 soorten die op de rode lijst van het IUCN als ‘Bedreigd’ of ‘Ernstig Bedreigd’ staan genoteerd en die volgens de Alliance for Zero Extinction nog maar op één plek ter wereld voorkomen. Het gaat om zoogdieren, reptielen, amfibieën en vogels.

In het wild en in de dierentuin
De onderzoekers gebruikten meetbare indicatoren om te achterhalen hoe groot de kans was dat het zou lukken om de soorten te redden. Onder het redden van een soort, verstaan de onderzoekers het redden van de soort in het wild en het opbouwen van een stabiele populatie in dierentuinen als een soort ‘verzekering’ mocht het in het wild alsnog fout gaan. De onderzoekers berekenden niet alleen hoe groot de kansen van de bedreigde organismen waren, maar keken ook naar de kosten die bij het redden van de diersoorten kwamen kijken.

Kosten
Uit het onderzoek blijkt dat het jaarlijks 1,2 miljard euro kost om alle 841 diersoorten te redden. Ongeveer 1 miljard daarvan komt ten goede aan het redden van de wilde dieren, de rest gaat naar dierentuinen. Dat zijn flinke bedragen. Totdat je ze naast de bedragen gaat leggen die landen jaarlijks spenderen aan bijvoorbeeld defensie (de VS geeft daar alleen al zo’n 500 keer meer aan uit). “De investering in het beschermen van gebieden die belangrijk zijn voor de biodiversiteit is dan heel beperkt,” stelt onderzoeker Hugh Possingham. Overigens lopen de kosten op wanneer we het redden van deze organismen op de lange baan schuiven.

Is dan alles in feite te koop? Nee, zo benadrukken de onderzoekers. Hun studie suggereert dat zo’n 39 procent van de onderzochte bedreigde diersoorten waarschijnlijk goed te redden is. Maar zeker 15 soorten staan er zo slecht voor dat ze per direct dreigen uit te sterven en het zelfs gewapend met een zak geld twijfelachtig is of het nog gaat lukken om deze op tijd te redden. Het gaat onder meer om de amsterdamalbatros (zie foto hierboven), de chiapaklimrat en diverse soorten kikkers.

Bronmateriaal

"To Save An Entire Species, All You Need is $1.3 Million" - Tamu.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Vincent Legendre (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd