‘Een catastrofe van ongekende omvang’

 GEOLOGIE  Een zware aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter heeft gisterenavond genadeloos op Haïti toegeslagen. De grond zou meer dan een minuut hebben bewogen. Twee sterke naschokken maakten de paniek compleet. De Amerikaanse ambassadeur Raymond Alcide Joseph spreekt van een catastrofe van ongekende omvang.

Kort na de beving werd direct een tsunamiwaarschuwing uitgegeven voor Haïti, Cuba, de Bahama’s en de Dominiciaanse Republiek. De beving vond plaats op zo’n zestien kilometer van de hoofdstad Port-Au-Prince. En zo’n 27 kilometer van Petionville. In het getroffen gebied wonen vele buitenlandse diplomaten en werknemers van de Verenigde Naties.

Uit de laatste berichten blijkt dat het presidentiële paleis totaal is verwoest. De president heeft de beving overleefd. Ook diverse hoofdkwartieren van de Verenigde Naties zijn door de beving vernietigd. Hoeveel slachtoffers er gevallen zijn, is nog onbekend. Maar men vreest het ergste. Alleen in een hotel in de hoofdstad van Haïti worden al tweehonderd mensen vermist. Ooggetuigen spreken van honderden of misschien zelfs duizenden mensen die nog onder het puin zouden liggen.

“De hele stad is donker,” vertelt de manager van een liefdadigheidsorganisatie Rachmani Domersant. “Er zijn duizenden mensen die op straat zitten en nergens heen kunnen. Mensen rennen, huilen, schreeuwen. Mensen proberen slachtoffers uit te graven bij het licht van een zaklamp. Ik denk dat honderden doden een serieus understatement is.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd