EEG-scan lijkt diagnose autisme al vroeg te kunnen stellen

Nieuw onderzoek wijst erop dat een EEG-scan vast kan stellen of een kind van een jaar of twee autisme heeft of niet. En daarmee is er hoop op een vroegere diagnose en dus ook een vroegere start van de behandeling.

Dat schrijven wetenschappers in het blad BMC Medicine. De onderzoekers verzamelden EEG-scans van bijna 1000 kinderen. Iets minder dan de helft van de kinderen had autisme.

Verbindingen
Met een EEG-scan wordt de hersenactiviteit gemeten. Ook is het mogelijk om te achterhalen hoe sterk verschillende delen van het brein met elkaar verbonden zijn. Als twee delen van het brein op hetzelfde moment actief en inactief worden, wijst dat erop dat ze met elkaar verbonden zijn. De onderzoekers vergelijken het met twee mensen die samen een liedje zingen. Als de twee gelijk zingen, is de kans dat ze elkaar kunnen zien en horen aanzienlijk groter.

Resultaten
De scans van kinderen met autisme lieten na analyse door een computer een ander patroon zien dat erop wijst dat verschillende delen van het brein anders met elkaar verbonden zijn. In de meeste gevallen bleken de verschillende delen van het brein minder sterk met elkaar in contact te staan dan bij kinderen die geen autisme hadden. Vooral de taalgebieden in de linker hersenhelft waren minder goed verbonden met de rest van het brein.

Signalen
De onderzoekers selecteerden eerst de signalen die het meest van kind tot kind leken te verschillen. Vervolgens selecteerden ze 33 signalen die de kinderen met autisme (van alle leeftijden) voortdurend onderscheidden van de kinderen zonder autisme. Met deze signalen was het dus mogelijk om herhaaldelijk vast te stellen of een kind autistisch was of niet. “Daarvoor hadden we alleen maar een EEG-scan nodig, de rest berekende de computer,” stelt onderzoeker Frank H. Duffy. “Onze keuze voor de variabelen was volledig onbevooroordeeld, de gegevens vertelden ons wat we moesten doen.”

De onderzoekers hopen dat hun onderzoek bijdraagt aan een snellere diagnose van autisme. Nu is het nog heel lastig om vast te stellen of een jong kind autisme heeft. En dus kan er ook pas later met de behandeling worden gestart. In de toekomst willen de onderzoekers ook achterhalen of met deze aanpak kan worden vastgesteld of een kind het Syndroom van Asperger heeft.

Bronmateriaal

"Computer analysis of EEG patterns suggests a potential diagnostic test for autism" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jeremy Page (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd