EBBO (Eerste Beha Bij Ongelukken) in de winkels

Een gewone beha geeft steun of is op z’n minst sexy. De ‘Emergency Bra’ redt levens. Het is een vondst van dr. Elena Bodnar die er vorig jaar de Ig Nobel Public Health Prize met won. Anno 2010 is de beha tot in de puntjes ontwikkeld en klaar om de wereld te veroveren en vrouwen én mannen in het gezelschap van een dame te redden.

Hoe werkt het? Stel: u bevindt zich met een vriendin (aan vrienden heeft u in verband met het vrouwelijke karakter van dit reddingspakket namelijk niets) in een flat. Er breekt brand uit en ademhalen wordt steeds lastiger. Uw vriendin trekt dan snel haar ‘Emergency Bra’ uit en trekt deze in tweeën. Zo ontstaan twee maskers: één voor uw vriendin en één voor uzelf.

Chernobyl
Bodnar kwam op het idee toen ze patiënten die door de ramp met de nucleaire reactor van Chernobyl waren aangetast, behandelde. Ze ontdekte dat niet alleen de straling, maar ook het inademen van deeltjes zeer gevaarlijk was. Een masker bleek toen dichterbij dan gedacht.

Ig Nobel Prize
De Ig Nobel Prizes is een evenement dat de draak steekt met de ‘echte’ Nobelprijzen door aandacht te besteden aan uitvindingen of ontdekkingen die apart zijn, maar mensen ook aan het denken zetten. Donderdag 30 september worden de prijzen van dit jaar uitgereikt. De uitreiking is live te volgen via het YouTube-kanaal.

In onderstaand filmpje demonstreert Bodnar de Emergency Bra nog eens.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd