Earth Overshoot Day: de aarde staat sinds gisteren weer in het rood

  De mensheid heeft de grondstoffen die de aarde in een jaar tijd kan produceren in iets meer dan zeven maanden tijd opgemaakt. Een record.

  In een ideale wereld zou de Earth Overshoot Day op 31 december vallen. Het is de dag waarop we evenveel grondstoffen hebben verbruikt als de aarde in een jaar tijd genereren kan. Maar dit jaar valt Earth Overshoot in augustus. Op 8 augustus om precies te zijn.

  Earth Overshoot Day is bedacht en wordt elk jaar berekend door een internationale denktank: Global Footprint Network. Om Earth Overshoot Day te berekenen, hanteert de denktank het volgende sommetje: (de biocapaciteit van de aarde / de ecologische voetafdruk van de mensheid) x 365.

  Vis en hout
  Dat betekent dat we dit jaar vanaf nu meer koolstofdioxide uitstoten dan de oceanen en bossen kunnen absorberen. Ook halen we meer hout uit de bossen en vis uit de zeeën dan in een jaar tijd geregenereerd kan worden.

  Costa Rica: een voorbeeld
  De uitstoot van koolstofdioxide zorgt er door de jaren heen steeds sterker voor dat Earth Overshoot Day eerder plaatsvindt. Steeds meer landen maken echter concrete plannen om hun uitstoot terug te dringen. Zo haalde Costa Rica in het eerste kwartaal van dit jaar bijvoorbeeld 97 procent van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. En in China werkt de overheid aan een plan om de vleesconsumptie van de Chinezen met vijftig procent terug te dringen.

  Het moet er uiteindelijk toe leiden dat Earth Overshoot Day later in het jaar plaatsvindt. Zover is het echter nog niet: de dag valt elk jaar weer ietsje eerder. In 2000 vond Earth Overshoot Day nog eind september plaats. In de jaren die volgden viel Earth Overshoot Day elke keer ietsje eerder. En dit jaar dus vroeger dan ooit: op 8 augustus. Maar er is ook goed nieuws. De snelheid waarmee Earth Overshoot Day zich op de kalender verplaatst is wel afgenomen. Gemiddeld schoof deze in de laatste vijf jaar minder dan een dag per jaar naar voren. Aan het begin van de jaren zeventig schoof deze gemiddeld nog drie dagen per jaar naar voren.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd