E-sigaretten helpen om te stoppen met roken

e-sigaret

Er is de laatste jaren veel gesproken over e-sigaretten. Het ene onderzoek beweert dat e-sigaretten giftig en mogelijk kankerverwekkend zijn, het andere onderzoek concludeert dat e-sigaretten minder schadelijk zijn dan normale sigaretten. Nu voegen onderzoekers van KU Leuven een nieuw hoofdstuk toe aan het dossier. Zij beweren dat e-sigaretten helpen om te stoppen met roken.

Verboden

Dit onderzoek is uitgevoerd in België. Eén van de weinige landen waar een e-sigaret verboden is. In buurlanden Nederland, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg zijn e-sigaretten wel aan te schaffen.

Aan het kleinschalige onderzoek van de Belgische onderzoekers deden 48 rokers mee. Ze hadden allemaal geen intentie om te stoppen met roken. De rokers werden ingedeeld in drie groepen. Twee groepen mochten in de eerste twee maanden zowel e-sigaretten als normale sigaretten gebruiken. Een derde groep mocht alleen maar sigaretten gebruiken. In de tweede fase kreeg de derde groep toegang tot e-sigaretten en werden de proefpersonen nog zes maanden gevolgd.

Minder rokers, minder sigaretten
Na acht maanden bleek dat 21 procent van de deelnemers was gestopt met roken van normale sigaretten. 23 procent van de deelnemers rookte nog wel normale sigaretten, maar wel twee keer minder dan normaal. Alle 48 rokers bij elkaar rookten 60% minder sigaretten dan voor het onderzoek.

“Na de introductie van de e-sigaret blijkt dat de rokers in alle groepen minder gaan roken”, vertelt professor Frank Baeyens van KU Leuven. “Wanneer rokers hulp krijgen om een e-sigaret te leren gebruiken, is een e-sigaret een goed alternatief om minder te roken. En wellicht om zelfs helemaal te stoppen.”

Stoppen zonder hulpmiddelen
Rokers die besluiten om te stoppen met roken, maar daarbij geen hulpmiddelen gebruiken, vallen vaak weer terug in hun oude patroon. “Zes tot twaalf maanden na het stoppen met roken rookt 95% tot 97% van de mensen weer”, zegt Baeyens. Het is dus niet gek om professionele hulp te zoeken om te stoppen met roken of om over te stappen op e-sigaretten en nicotinepleisters.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd