E-sigaret is 95% minder schadelijk dan normale sigaret

e-sigaret

Hoe (on)gezond is de elektronische sigaret? Tot op heden heeft bijna iedere ‘expert’ er wel iets over gezegd. Een onafhankelijk onderzoek van Public Health England – onderdeel van het Britse Ministerie van Volksgezondheid – toont aan dat de e-sigaret aanzienlijk minder schadelijk is. 95% procent, om precies te zijn.

In het 111 pagina’s tellende rapport concluderen wetenschappers dat e-sigaretten 95% minder schadelijk zijn dan normale sigaretten. Veel zogenoemde gevaren worden doorgeprikt. Zo is de opname van nicotine lager dan wanneer iemand een normale sigaret rookt. Toch neemt het lichaam wel nicotine op en dat vormt dus een (klein) gezondheidsrisico. Een e-sigaret zou aldehyden bevatten, zoals formaldehyde, en sommige wetenschappers noemden een e-sigaret wel eens een ‘wolf in schaapskleren‘. Ook dit klopt niet. Wanneer de cartridges extreem worden verhit, kunnen er aldehyden vrijkomen, maar dit vormt geen gezondheidsrisico. De Britse onderzoekers hebben verschillende studies bekeken en beweren dat veel onderzoeken niet zorgvuldig zijn uitgevoerd.

Explosiegevaar
Dan blijven er nog enkele risico’s over. Zo is er een kans dat de e-sigaret vlam vat of explodeert. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een e-sigaret wordt opgeladen met een verkeerde oplader of door een probleem met de lithium-accu. In 2014 moest de Britse brandweer 43 keer uitrukken voor branden veroorzaakt door de e-sigaret. Tussen 1 januari 2014 en 15 november 2014 was dit zelfs 62 keer.

Stoppen met roken

Wetenschappers van KU Leuven beweren dat e-sigaretten helpen om te stoppen met roken. Rokers die besluiten om te stoppen met roken, maar daarbij geen hulpmiddelen gebruiken, vallen vaak weer terug in hun oude patroon.

E-liquid-vergiftiging
Ook bestaat er een kans dat iemand vergiftigd wordt door e-liquid. Dit is de vloeistof die in een e-sigaret wordt gebruikt. Vooral jonge kinderen zijn vaak het slachtoffer. Gebruik je een e-sigaret, dan is het goed om e-liquid goed op te bergen. Maar dit geldt natuurlijk ook voor schoonmaakmiddelen, vaatwastabletten en liquid caps voor in de wasmachine.

Spreid het woord
De wetenschappers adviseren dat familieleden, vrienden en collega’s rokers wijzen op de e-sigaret. In Groot-Brittannië schijnt 44,8% van de bevolking niet te weten dat e-sigaretten veel minder schadelijk zijn dan normale sigaretten. Mogelijk betekent dit dat ook veel Nederlandse en Belgische rokers de voordelen van de e-sigaret (nog) niet kennen.

Reacties van wetenschappers
“E-sigaretten brengen risico’s met zich mee, maar in vergelijking met roken zijn de risico’s eigenlijk niet noemenswaardig”, zegt professor Kevin Fenton van Public Health England. “Het grote probleem is dat steeds meer mensen denken dat e-sigaretten net zo schadelijk zijn als normale sigaretten.”

En wat als iemand de e-sigaret nu echt niet lekker vindt? “Ik adviseer om niet te snel op te geven”, schrijft professor Peter Hajek van de Queen Mary universiteit in Londen. “Het is goed om te experimenteren met verschillende producten en e-liquids om de juiste smaak te vinden.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd