Dwergnijlpaarden krijgen meestal dochters

Nederlandse wetenschappers hebben na onderzoek vastgesteld dat dwergnijlpaarden die in dierentuinen leven vooral dochters krijgen. De onderzoekers willen nu kijken of dat in Afrika in het wild ook het geval is. Dwergnijlpaarden worden namelijk met uitsterven bedreigd.

Momenteel zijn er nog maar twee- tot drieduizend nijlpaarden in het wild over en die populatie neemt in de komende jaren waarschijnlijk nog verder af. Het is mogelijk dat het wereldwijde fokprogramma in gevaar komt als blijkt dat de geboorte van te veel dochters enkel en alleen voorkomt in gevangenschap.

Het is namelijk niet mogelijk om een levensvatbare populatie te fokken zonder de aanwezigheid van voldoende mannetjes. Daarom willen de onderzoekers weten of de overmaat aan vrouwelijke nijlpaardbaby’s ook van nature bij de soort voorkomt.

“Dwergnijlpaarden zijn schuwe dieren; vandaar dat het gedrag van dwergnijlpaarden nog niet volledig in kaart is gebracht en er slechts weinig over hen bekend is,” aldus onderzoeksleider Monique Paris van de Universiteit van Utrecht.

Bronmateriaal

Persbericht Universiteit Utrecht

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd