Vannacht is de Dragon-capsule succesvol gelanceerd. Op dit moment reist het ruimtevaartuig naar het internationale ruimtestation. De raket die gebruikt is voor de lancering zal deels opnieuw gebruikt worden en dat is een revolutie voor de ruimtevaartindustrie.
De lancering zou eigenlijk op 14 april plaatsvinden, maar een heliumlek in de draagraket dwong SpaceX om de Dragon-capsule aan de grond te houden. De Dragon-capsule heeft meer dan twee ton aan goederen aan boord. Morgen komt de Dragon-capsule aan bij het internationale ruimtestation, waarnaar de goederen worden afgeleverd.
Herbruikbare raket
Wat vooral bijzonder is, is het feit dat wetenschappers de eerste trap van de 63 meter lange raket opnieuw gaan gebruiken voor toekomstige lanceringen. Kort na de lancering meldde SpaceX dat de eerste trap van de Falcon 9-raket veilig is geland in de Atlantische oceaan. Tot acht seconden na de landing verzond de boordcomputer van de raket gegevens over de actuele positie. Op dit moment zijn schepen onderweg om de raket op te vissen.
Raketten hergebruiken is revolutionair. De meeste raketten zijn zo ontworpen dat ze wanneer ze terug naar de aarde vallen, in de atmosfeer verbranden. De eerste trap van de Falcon 9-raket overleefde echter de terugreis door de atmosfeer en zal in de toekomst opnieuw gebruikt worden.
Honderd keer goedkoper
“Als iemand kan achterhalen hoe we raketten efficiënt kunnen hergebruiken dan wordt toegang tot de ruimte tot wel honderd keer goedkoper,” vertelt Elon Musk, oprichter van SpaceX. “Een volledig herbruikbaar voertuig is nog nooit gemaakt. En dat is de fundamentele doorbraak die nodig is om de toegang tot de ruimte te revolutioneren.”
Grasshopper
Op dit moment werkt SpaceX aan Grasshopper. Deze raket landt verticaal op de grond met zijn pootjes op aarde. Net als een sprinkhaan dus!