In de Lage Landen zijn we goed in het bedenken van ideeën om de wereld beter te maken. Zo ontwikkelde de Nederlander Massoud Hassani een drone die binnen tien jaar alle landmijnen kan opruimen, terwijl de student Boyat Slat een systeem bedacht om de plastic soep op te ruimen. Wat is jouw idee?
De werkenden onder ons herkennen het gevoel misschien wel: je kwam van de hogeschool of universiteit en ging vervolgens aan de slag bij een werkgever. Voor ondernemerschap, innovatie en persoonlijke ontwikkeling was nauwelijks ruimte. Je kreeg al snel een plekje tussen al die andere grijze muizen.
Net even anders
Bij Deloitte gaat het net even anders. Deloitte investeert namelijk veel in de persoonlijke en professionele ontwikkeling van haar medewerkers, waardoor er ruimte is om goede ideeën te vertalen naar commercieel succesvolle innovaties met impact voor de klanten van Deloitte en voor de maatschappij.
Een goed voorbeeld is Jeroen Bulters. Hij is Risk Consultant bij Deloitte en bedacht een goed idee. “Bij veel organisaties worden nieuwe technologieën wel gezien, er wordt ook over gesproken, maar daar stopt het meestal. Deloitte is een organisatie waar het dan pas begint. Lang geleden spraken mijn collega’s en ik al over blockchain, de datastructuur waar onder meer de Bitcoin op gebaseerd is. Veel van de infrastructuur waarop we dagelijks vertrouwen bestaat uit niets anders dan lijsten waarin alle gegevensmutaties worden bijgehouden. De diensten en software die we gebruiken, steunen op databases die functioneren als grootboeken. Geld bijvoorbeeld is tegenwoordig hoofdzakelijk te vinden in databases: grootboeken bij financiële instellingen waarin alle balansen en transacties worden bijgehouden. Maar in principe kun je dat met allerlei informatie doen.”
“Ik wilde dat onze ideeën niet bij praten zouden blijven,” vervolgt Bulters. “Met zeven collega’s heb ik me daarom drie dagen opgesloten in Rotterdam om een proof-of-concept te ontwikkelen van een goede toepassing van de Blockchain-technologie. We hadden allemaal netjes onze agenda’s vrijgehouden en toen we ermee bezig waren, werden collega’s die we op de gang tegenkwamen steeds nieuwsgieriger. Terwijl we verwacht hadden dat het misschien niet gewaardeerd zou worden dat we op eigen houtje iets aan het uitvogelen waren.
Nooit meer een bonnetje opzoeken
“In die drie dagen hebben we gebrainstormd over waarvoor blockchain gebruikt zou kunnen worden. Eén van ons fotografeerde alle ideeën en schetsen, en het viel me op dat bij zijn camera het klepje voor de batterijen ontbrak. Hij zei dat hij nog terug moest naar de winkel maar de bon niet meer kon vinden, en daar was ons idee: garantieregelingen die middels blockchain worden vastgelegd, digitaal overdraagbaar zijn en door iedereen op elk gewenst moment in te zien zijn. Nooit meer de frustratie van zoekgeraakte bonnetjes!”
Daarna ging het snel en vond Bulters een strategisch partner in het project. Bulters: “Wat dat betreft is een startup-klimaat van een paar dagen bij een organisatie van naam fantastisch. Het lukt je echt niet overal om op korte termijn partners van naam aan een innovatieproject te verbinden.”
“Een andere toepassing die we momenteel verkennen, zijn tijdelijke werkruimten die met bijbehorende faciliteiten via blockchain geregeld kunnen worden. Denk aan het gebruik van de espressomachine tot het openen van deuren. Of wat dacht je van het systeem achter de verkiezingen? De mogelijkheden zijn eindeloos, al moet er natuurlijk aan de technologie zelf ook nog een hoop ontwikkeld worden. Maar daar heb ik alle vertrouwen in – niet voor niets heb ik mijn kinderen allebei een Bitcoin spaarpot gegeven. Practice what you preach!’”