Duizenden jaren oude hutten ontdekt

Archeologen hebben de restanten van de eerste woningen in Jordanië teruggevonden. De hutten zijn zeker achttien millennia oud.

Dat schrijven de onderzoekers in het blad PLoS ONE. In de hutten woonden jagers en verzamelaars.

In de woestijn
De onderzoekers deden hun ontdekking in de woestijn van Jordanië. Uit de opgravingen blijkt wel dat het gebied ooit een populaire (tijdelijke) woonplaats was. “Wat we in de Jordaanse woestijn zien is een enorme concentratie van mensen op één plaats,” vertelt onderzoeker Jay Stock in een persbericht. “Mensen leefden hier voor aanzienlijk lange tijd.”

WIST U DAT…

Ander klimaat
Dat lijkt misschien raar: wat hadden de jagers en verzamelaars in de woestijn te zoeken? Maar de onderzoekers kunnen dat prima verklaren. Zo’n 20.000 jaar geleden bevond zich hier geen woestijn, maar een heel aantrekkelijk leefklimaat met meertjes en rivieren en dus eten en drinken genoeg.

Hut
De onderzoekers hebben tot op heden twee hutten bestudeerd. De hutten zijn ongeveer twee tot drie meter lang. De muren en het dak zijn gemaakt van struikgewas. De hutten zijn tussen de 18.600 en 19.300 jaar oud.

Naast de hutten hebben de onderzoekers ook gereedschappen en botten van dieren teruggevonden. In de hutten zijn bovendien schelpen en pigment aangetroffen. De schelpen komen uit een streek die zo’n 250 kilometer van de hutten vandaan ligt. Dat wijst erop dat mensen ver reisden en producten die ze op hun reizen tegenkwamen, uitwisselden.

Bronmateriaal

"Archaeologists discover Jordan’s earliest buildings" - Cam.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Lisa Maher (via Cam.ac.uk).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd