Duizenden dieren dood door tsunami

De aardbeving en daaropvolgende tsunami die Japan vorige week trof heeft ook in een natuurreservaat ten noordwesten van Hawaii zijn tol geëist. Duizenden albatrossen en andere bedreigde dieren op de Midway-eilanden zijn omgekomen, zo blijkt vandaag.

Het water zette grote delen van de Midway-eilanden onder water. Zo kwam het Eastern-eiland voor zo’n zestig procent blank te staan.

Albatros
Duizenden dieren konden zich niet meer in veiligheid brengen en zijn verdronken. Met name de albatrossen en stormvogels hebben het zwaar te verduren gekregen. Ongeveer duizend albatrossen en nog eens duizend stormvogels kwamen om. Ook zouden tienduizenden jongen het loodje hebben gelegd.

Kaartje: Gooney birds (via Wikipedia.org)
Vissen
Vissen in de wateren rondom het gebied zijn eveneens hard getroffen door de tsunami. Zij werden het land opgeslingerd, waarna het water zich snel terugtrok, de vissen achterlatend. Zo zijn op het Eastern-eiland duizenden dode vissen aangetroffen.

Oudste moeder
De Midway-eilanden waren onlangs nog in het nieuws toen bleek dat de oudste Amerikaanse vogel ooit hier weer een kuiken had gekregen. De albatros zou bijna zestig jaar oud zijn en nu een kuiken opvoeden. Volgens de berichten heeft de albatros – Wisdom genaamd – de tsunami overleefd. Over haar kuiken is niets bekend.

De Midway-eilanden zijn een thuis voor duizenden dieren. Naast de vogels en vissen komen er ook Hawaiaanse monniksrobben en groene zeeschildpadden voor. Twee schildpadden zijn ternauwernood gered. Of de rest van de soort en de robben ook getroffen zijn door de tsunami is onduidelijk.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd