‘Duivelse’ haai uit de prehistorie ontdekt

gebit

Wetenschappers hebben in Arizona de fossiele resten van een nieuwe haaiensoort ontdekt. De soort leefde zo’n 260 miljoen jaar geleden. De haai had een bijzonder gebit en diverse stekels op de kop die hem een duivels uiterlijk moeten hebben gegeven.

Dat schrijven wetenschappers in het blad New Mexico Museum of Natural History and Science Bulletin. Ze hebben de naar schatting ongeveer één meter lange haai de naam Diablodontus michaeledmundi gegeven.

Het eerst deel van de naam betekent zoveel als duivels gebit. Het gebit van D. michaeledmundi (zie de afbeelding bovenaan dit artikel) was bijzonder goed ontwikkeld voor zo’n primitieve haai. Het bestond uit goed ontwikkelde puntige knobbels die de haai in staat stelden om actief op prooien te jagen. Waarschijnlijk at hij onder meer vissen en in water woonachtige geleedpotigen.

Een ander opvallend kenmerk van de haai waren zijn stekels. Hij had stekels op de kop en op zijn vinnen. De haai kan de stekels op de kop voor twee doeleinden gebruikt hebben: om vrouwtjes te versieren of om tegenstanders te imponeren.

Bronmateriaal

"A new basal Hybodont (Chondrichthyes, Hybodontiformes) from the middle Permian (Roadian) Kaibab formation, of Northern Arizona" - New Mexico Museum of Natural History and Science Bulletin
De afbeelding bovenaan dit artikel is afkomstig uit het blad New Mexico Museum of Natural History and Science Bulletin.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd