Duitse wetenschappers onthullen hoe het echte paleodieet eruitzag – en dat levert een verrassing op

In een Marokkaanse grot hebben wetenschappers bewijs gevonden dat onthult hoe het paleodieet er écht uit zag. Hieruit blijkt dat mensen een stuk minder vlees aten dan vooralsnog werd gedacht.

In een Marokkaanse grot, genaamd Taforalt Cave, is er bewijs gevonden voor het feit dat jagers en verzamelaars 15.000 jaar geleden een stuk meer planten aten dan eerder werd aangenomen – en een stuk minder vlees. Het bewijs bestaat, onder andere, uit een aantal oude tanden. Op deze tanden zijn veel slijtagesporen zichtbaar. Duitse wetenschappers hebben deze slijtagesporen vervolgens onderzocht, waaruit blijkt dat de bewoners van de Taforalt Cave voornamelijk genoten van de planten die lokaal te vinden zijn. Daarnaast zijn er in de grot zelf ook archeobotanische resten gevonden van eikels, pijnboompitten en wilde peulvruchten.

Wetenschapper Zineb Moubtahij heeft meegewerkt aan het onderzoek en laat weten: “Ons onderzoek verschaft nieuwe inzichten wat betreft het dieet van mensengroepen die leefden in een tijd waarin landbouw nog niet wijdverspreid was. Daarnaast wijzen de resultaten op de verschillende manieren waarop mensen vroeger in hun levensonderhoud wisten te voorzien.” Het onderzoek is gepubliceerd in het blad Nature Ecology & Evolution.

Tandglazuur
Voor het onderzoek hebben de wetenschappers 25 tanden onderzocht die afkomstig zijn uit de grot. Daarnaast zijn er ook, in totaal, zeven botdelen gevonden die meegenomen zijn in de analyse. Allereerst scanden de onderzoekers de tanden met een CT-scanner om de vorm vast te leggen. Tijdens dit proces werden er meerdere gaatjes aangetroffen in de tanden. Vervolgens werd het tandglazuur bekeken, waarbij de wetenschappers gebruik maakten van een techniek waardoor ze de aanwezigheid van zowel zink- als strontiumisotopen konden bekijken. Uiteindelijk verzamelden de wetenschappers ook collageen uit de tanden en de botresten. Dit collageen werd vervolgens geanalyseerd op de aanwezigheid van stikstof-, koolstof- en zwavelisotopen. In hun onderzoek wijzen de wetenschappers erop dat vooral de analyse van het tandglazuur interessant is; doordat het volledig ontwikkelen van het tandglazuur een tijdje kan duren, kan in deze laag ongelofelijk veel waardevolle informatie gevonden worden wat betreft het eetgedrag van de individu.

Uit de analyse naderhand bleek hoofdzakelijk dat de inwoners van de grot een stuk meer planten aten uit de omgeving dan voorheen werd gedacht. Niet alleen dat; ook jonge kinderen aten destijds een stuk meer planten dan modellen momenteel voorspellen. Uit het onderzoek blijkt zelfs dat groenten vaak gebruikt werden als speen.

Primitieve landbouw
De resultaten van het onderzoek doen veel stof opwaaien. De wetenschappers vragen zich nu hardop af of de inwoners van Taforalt Cave wellicht dan tóch toegang hadden tot een vorm van (primitieve) landbouw. Volgens Moubtahij is het belangrijk om de verschillen in voedselgewoonten tussen mensengroepen uit die tijd beter in kaart te brengen, omdat we op deze manier beter kunnen begrijpen hoe de mens precies is geëvolueerd. In de toekomst wil het onderzoeksteam dan ook meer archeologische vindplaatsen in het noorden van Afrika verkennen, waarbij wetenschappers gevonden (menselijke) resten met dezelfde technieken hopen te onderzoeken. De wetenschappers hopen op deze manier meer te weten te komen over het aanpassingsvermogen van de mens.

Bronmateriaal

"More plants on the menu of ancient hunter-gatherers" - Max Planck Institute
Afbeelding bovenaan dit artikel: PhotoCosma (via Canva Pro)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd