Duitse wetenschappers besturen auto met hun hersenen

Wanneer u achter het stuur van uw auto zit, dan bepalen de hersenen waar u heen moet rijden. Vervolgens voeren uw handen deze actie uit. Dit is een beetje onlogisch. Het is toch veel handiger als uw hersenen de auto rechtstreeks besturen? Duitse wetenschappers van de Vrije Universiteit Berlijn zijn erin geslaagd om een Volkswagen Passat met de kracht van het brein te besturen. Al zijn er wel enkele kanttekeningen.

Raul Rojas en zijn collega’s gebruikten speciale apparatuur van Emotiv, een Amerikaans bedrijf dat headsets maakt om het gedrag van hersenen te bepalen. Deze headsets beschikken over elektroden, die een elektro-encefalogram (EEG) van de hersenen maken. Deze elektroden vangen elektrische potentiaalverschillen in de hersenen op en verwerken deze gegevens. Zo ontstaat er bijvoorbeeld een potentiaalverschil wanneer iemand linksaf wil slaan. Of wanneer iemand de derde afslag van een rotonde wil nemen. Het team van Rojas koppelde een headset aan een zogenoemde bestuurderloze auto, waarna gebruikers de auto met hun hersengolven konden besturen.

In de video hieronder ziet u hoe de headset werkt. Hoewel de bestuurder tevreden lijkt te zijn met de functionaliteit van de headset, is ook te zien dat er een vertraging is van enkele seconden. Dit is nog veel te lang, want hierdoor kunnen automobilisten minder snel reageren op plotselinge verkeerssituaties, zoals een kind dat voor de auto springt.

Toch komt de tijd dat we geen stuur meer nodig hebben in de auto dichterbij. En dat is zeer positief voor gehandicapte bestuurders. Of wellicht wordt er iets anders verzonnen om het stuur uit de auto te halen. Een joystick, wellicht?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd