Duitse satelliet valt begin november

Het kan niet op: na UARS dreigt nu weer een Duitse satelliet naar beneden te tuimelen. Waar is wederom onduidelijk.

Het gaat om ROSAT, oftewel de Roentgen Satelliet. Het apparaat is al sinds 1999 niet meer in dienst en doolt nu doelloos wat rond. Maar de aarde trekt en dus valt de satelliet naar verwachting begin november op onze planeet neer.

WIST U DAT…

…we de controle over het ruimteafval aan het verliezen zijn?

Lichter
De satelliet is niet zo zwaar als UARS, maar zal toch ook niet in zijn geheel in de atmosfeer vergaan. Zeker dertig grote stukken van de satelliet zullen de reis min of meer overleven en op aarde neerploffen, zo voorspellen de Duitsers.

Waar?
Waar de satelliet neerkomt, is wederom onduidelijk. Pas twee uur voordat deze door de atmosfeer breekt, weten we meer. De Duitsers benadrukken dat de kans dat iemand geraakt wordt door delen van de satelliet uitzonderlijk klein is.

Die woorden komen u wellicht bekend voor: NASA beweerde hetzelfde toen UARS vorige week naar beneden kwam zetten. En die kwestie liep goed af. De satelliet plonsde in de Grote Oceaan. Daarmee had de terugkeer van UARS eigenlijk niet beter kunnen verlopen. Of de Duitsers ook zoveel geluk hebben, zal in november moeten blijken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd