Duitse poort naar rijk van Vikingen ontdekt

In Duitsland bevindt zich een dertig kilometer lange muur. Deze draagt de naam Danevirke en is deels door de Vikingen opgetrokken. Al zo’n honderd jaar zoeken wetenschappers naar een deur die de Vikingen van de ene kant (het rijk van Karel de Grote) naar de andere kant (het rijk van de Vikingen) van de muur konden brengen. Zonder succes. Tot nu.

Archeologen hebben de enige poort in de muur ontdekt. De poort draagt de naam Wiglesdor en volgens de oude geschriften zouden hier ooit ruiters en karren doorheen zijn gevlogen. Archeologen vermoeden dat het uit steen opgetrokken bouwwerk een zeer belangrijke handelsroute moest beschermen. De poort stamt uit de achtste eeuw en is vijf meter breed.

Café
Al een eeuw verlangden wetenschappers ernaar om de poort in levende lijve te zien. Maar een café weerhield hen ervan. Dit bevond zich namelijk op de restanten van de poort. Toen het café failliet ging, twijfelden experts niet lang. Er kon nu eindelijk gegraven worden. En dat leidde afgelopen week tot de ontdekking van de poort.

Steen
De archeologen bestudeerden ook de restanten van de muur die – en dat is verrassend – geheel uit steen is opgetrokken. Sommige stenen zijn zo groot als een vuist. Andere stenen wegen honderd kilo. “De Vikingen verzamelden miljoenen stenen,” vertelt archeoloog Astrid Tummuscheit.

Handel
Waarom de Vikingen – wiens eigen huizen en wegen niet eens uit stenen bestonden – de muur bouwden, was lang een raadsel. Grote forten werden veelal gebouwd om plunderaars tegen te houden. Maar voor wie waren de Vikingen (wellicht de grootste plunderaars uit de geschiedenis) bang? Voor hun eigen hachje, zo blijkt. De Vikingen hadden een aantal handelsroutes en die nabij Duitsland had een zwakke plek. Daar moest de buit een stukje over land worden gedragen alvorens deze via een rivier verder vervoerd kon worden. Om die kilometers over land te beveiligen, zouden de Vikingen de muur hebben neergezet.

Een kaart uit de zestiende eeuw met daarop de muur van de Vikingen.

Friezen
Uit de opgravingen blijkt dat de Vikingen bij de bouw van de muur niet vanuit het niets hoefden te beginnen. De Friezen vochten lang met de Denen, de Slaven en de Saksen om land en macht. In die strijd zouden de Friezen gestart zijn met de bouw van de muur. Toen de Denen de strijd wonnen,

bouwden zij die muur af om de grens tussen het rijk van de Vikingen en de Saksen te beveiligen.

Straatsteen
Archeologen hopen de poort de komende weken verder uit te graven. Het is de bedoeling dat deze uiteindelijk tot op straatniveau bloot komt te liggen. De wetenschappers hopen tijdens hun graafwerkzaamheden nog op veel meer restanten van de Vikingen te stuiten. Bijvoorbeeld straatstenen en scharnieren.

Voor foto’s van de opgravingen kunt u hier terecht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd