Duitse onderzoekers bedenken snelste waterkoker ooit

warm water

Wetenschappers hebben een manier bedacht om een kleine hoeveelheid water in een halve picoseconde (een triljoenste van een seconde) te verwarmen tot een slordige 600 graden Celsius. En daarmee zou de nieuwe manier om water te koken – die momenteel nog puur theoretisch is – de snelste ooit zijn.

Om water met die ongelofelijke snelheid te verwarmen, maken onderzoeker gebruik van terahertz-straling. Deze straling bestaat uit elektromagnetische golven met een frequentie die tussen de frequentie van radio- en infrarode golven inzit. Een puls van deze straling verandert de interactie tussen watermoleculen in zeer korte tijd.

Met behulp van een supercomputer onderzochten onderzoekers de mogelijkheden van deze manier van water verwarmen. “We hebben berekend dat het mogelijk moet zijn om een vloeistof binnen een halve picoseconde te verwarmen tot ongeveer 600 graden Celsius,” vertelt onderzoeker Oriol Vendrell. En dat zonder dat de watermoleculen daarbij kapot gaan.

Wie al fantaseert over het razendsnel produceren van een kopje thee, moet nog even geduld hebben. Met de nieuwe methode kan slechts één nanoliter (een miljardste van een liter) in één keer verwarmd worden. Dat is niet veel, maar voor het doeleinde dat de onderzoekers voor ogen hebben, is het genoeg. Ze willen de nieuwe methode namelijk gebruiken tijdens experimenten. En daarbij is een klein beetje water vaak al voldoende.

Bronmateriaal

"Ultrafast heating of water - This pot boils faster than you can watch it" - DESY.de
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Oriol Vendrell / DESY.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd