Berlijnse doktoren hebben een man met HIV genezen. Ze gebruikten daarvoor chemotherapie en een stamceltransplantatie met cellen die immuun zijn voor HIV. Het is een doorbraak, maar het is nog veel te vroeg om te stellen dat HIV niet langer een ongeneeslijke ziekte is. Wel bieden stamceltransplantaties zonder enige twijfel grote mogelijkheden voor mensen met HIV.
De patiënt werd in 2007 behandeld. Hij had naast HIV namelijk ook acute myeloïde leukemie gekregen. Deze vorm van leukemie schakelt het immuunsysteem uit. De man kreeg chemotherapie en daarna een stamceltransplantatie. Ook kreeg hij medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken om te zorgen dat de stamcellen niet zouden worden afgestoten. De patiënt nam zijn medicijnen om HIV af te remmen niet langer.
Herhaling
In 2008 kwam de leukemie terug en werd de behandeling herhaald. Weer kreeg de man een stamceltransplantatie. De stamcellen waren afkomstig van dezelfde donor.
WIST U DAT…
Mutatie
Deze cellen bleken echter geen normale stamcellen. De cellen waren gemuteerd en min of meer immuun voor de HIV-infectie. De stamcellen nestelden zich in de HIV-patiënt en vermenigvuldigden zich. De cellen die nog wel geïnfecteerd waren met HIV verdwenen in de periode die volgde allemaal. Na 38 maanden was er tot grote verbazing van de artsen geen enkele met HIV geïnfecteerde cel meer te vinden.
Kaukasisch ras
Het is al langer bekend dat er cellen zijn die immuun zijn tegen HIV. Ongeveer één procent van de mensen van het Kaukasisch ras in het noorden en westen van Europa beschikken over de mutatie en zijn dus immuun voor HIV. Dat ook mensen zonder deze mutatie gebaat kunnen zijn bij de cellen is nieuw.
Volgens experts moeten we echter niet te vroeg juichen. Deze patiënt had namelijk te maken met een heel bijzondere samenloop van omstandigheden. Natuurlijk biedt de genezing van de patiënt wel nieuwe aanknopingspunten. Artsen zullen die zonder enige twijfel dan ook aangrijpen voor nader onderzoek. Maar een tastbare behandeling voor HIV is voorlopig nog verre toekomstmuziek.