Duhuh: de minst verrassende onderzoeksresultaten van 2010

Het afgelopen jaar is er veel onderzoek gedaan. De meeste studies zijn zinnig en worden uitgevoerd door wetenschappers die ziektes willen genezen, dieren pogen te redden of ons leven met allerlei technische snufjes willen vergemakkelijken. Maar er zijn ook onderzoeken die een weinig vernieuwend zijn. Dit zijn de zeven resultaten waarvan wij het afgelopen jaar niet opkeken.

Zwanger + meth
Vrouwen die zwanger zijn, kunnen beter geen methamfetamine, oftewel harddrugs, gebruiken. Wetenschappers komen tot die conclusie als de hersenen van baby’s met drugsgebruikende moeders bestuderen. De baby’s die nog voor de geboorte aan methamfetamine werden blootgesteld, hadden afwijkingen in het brein. Om het onderzoek met de dat-ligt-toch-voor-de-hand-resultaten nog een beetje te redden, komen de wetenschappers met een aanknopingspunt voor vervolgonderzoek. Door vast te stellen welke delen van het brein door meth beschadigd raken, kunnen leer- en gedragsproblemen bij kinderen die aan de harddrug zijn blootgesteld, worden voorspeld.

Slechte marihuana
Nog zo’n open deur: marihuana is slecht voor een mens. Uit een onderzoek blijkt dat proefpersonen zich door de drug minder goed kunnen concentreren en meer fouten maken. Hoe meer en hoe langer iemand marihuana gebruikt, hoe erger het is.

Koffie en kinderen
Kinderen die koffie drinken, slapen minder. En dat verband is sterk: hoe meer koffie ze drinken, hoe minder ze slapen. Daar waren wij leken nooit opgekomen.

Pestkop
Pestkoppen kiezen hun slachtoffers zorgvuldig. Ze gaan het liefst voor iemand die niet populair is. Verrassend? Niet echt: kinderen de niet populair zijn, hoeven ook een hulp te verwachten van klasgenootjes of vriendjes en zijn dus tamelijk machteloos. Volgens de onderzoekers kan het pesten alleen worden gestopt als de hele klas gezamenlijk actie onderneemt en de pestkop ziet dat zijn slachtoffer niet zo kwetsbaar is.

Date v.s. onenightstand
Een man heeft liever gewoon seks dan dat hij eerst een hele reeks dates moet doorstaan. Vrouwen hebben liever eerst een band met een man en moeten er niet aan denken dat ze alleen voor de seks worden gebruikt. Er gaat een wereld voor ons open…

Homoseksueel
Kinderen die worden opgevoed door twee vaders of twee moeders doen het prima op school. Voor mensen die dachten dat homoseksuele ouders hun kinderen beschadigden, moet dit vernieuwend zijn geweest, maar voor anderen is het eerder discriminerend.

Tv
Jongeren die een hele dag voor de televisie hangen, worden dik. De onderzoekers vermoeden dat het te maken heeft met het feit dat de jongeren niet bewegen.

De tekening bovenaan dit artikel is van de hand van Jennifer Rouse

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd