Droogte teistert China

Miljoenen mensen hebben te kampen met een ernstig tekort aan drinkwater nu de droogte in het zuidwesten van China rivieren heeft drooggelegd en ook de landbouwgronden bedreigt. Sinds september is er 60 procent minder regen gevallen dan normaal het geval is.

De droogte houdt grote delen van China in zijn greep. Met name de provincie Guizhou wordt hard geraakt. 86 van de 88 steden liggen in de droge zone en meer dan 17 miljoen mensen hebben een tekort aan drinkwater. Ook in andere regio’s zouden inmiddels tekorten zijn ontstaan.

Het komt regelmatig voor dat China het een hele tijd zonder regen moet doen, maar deze droogteperiode duurt uitzonderlijk lang. Volgens deskundigen is de droogte in bepaalde regio’s in honderd jaar tijd nog nooit zo erg geweest.

De Chinese overheid zit inmiddels niet stil. Er wordt water uitgedeeld en wetenschappers doen er alles aan om wolken te zoeken en te creëren. Om dat laatste mogelijk te maken worden raketten en vliegtuigen met chemicaliën ingezet. De stoffen moeten de vorming van wolken stimuleren. Vooralsnog leveren die technieken vrijwel niets op, omdat er te weinig vocht in de lucht zit.

De problemen stapelen zich ondertussen op. Er zit nog geen regen aan te komen en het blijft warm. De behoefte aan water neemt echter alleen maar toe nu de boeren binnenkort hun gewassen gaan planten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd