Droogte in Australië zorgt voor meer sneeuwval in Antarctica

Sinds dertig jaar wordt de zuidwestelijke hoek van Australië gedomineerd door droogte. Wetenschappers denken dat er dankzij deze droogte meer sneeuw valt in het oosten van Antarctica. De luchtstromen boven beide gebieden zijn de laatste decennia veranderd, waardoor de verschillen ontstaan.

In de Australische winters is het vijftien tot twintig procent droger dan in de laatste 750 jaar. Dit bevestigen onderzoekers Tas van Ommen en Vin Morgan van de Australische Antarctische Divisie. Daarentegen valt er veel meer sneeuw op Law Dome, een ijskap aan de oostelijke kust van Antarctica.

Het opvallende verschil ontstaat door een wip-effect van de luchtstromen boven de gebieden. Als een kind op een wip gaat zitten, dan gaat de andere kant omhoog. Omdat relatief koele en droge lucht noordelijk stroomt naar het zuidwesten van Australië, stroomt warme en vochte lucht boven het oosten van Antarctica. Dit wip-effect zorgt voor veel sneeuw in Antarctica en droogte in Australië.

Volgens Van Ommen en Morgan wordt het wip-effect veroorzaakt door de mens. Eerdere studies toonden aan dat broeikasgassen het Southern Annular Model beïnvloeden, waardoor de atmosferische circulatie van de zuidelijke hemisfeer verandert.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd