Drongo steelt voedsel met behulp van knappe imitatie

Drongo’s in de Zuid-Afrikaanse woestijn imiteren de alarmkreet van andere soorten om zo het voedsel van andere dieren te kunnen jatten. Vooral het stokstaartje is vaak het slachtoffer: de vogel volgt het dier tot het een prooi heeft gevangen en imiteert een alarmkreet waarop het stokstaartje vlucht. De prooi blijft achter en wordt door de drongo verorberd.

De onderzoekers bestudeerden de drongo’s in de Kalahari-woestijn toen ze het gedrag opmerkten. Zodra een roofdier in de buurt kwam en een prooi pakte, begonnen de vogels een alarm uit te stoten en het roofdier vluchtte. De onderzoekers volgden daarop een honderdtal drongo’s en ontdekten dat de vogels in staat zijn om meerdere soorten na te doen.

WIST U DAT…

De wetenschappers vermoeden dat de vogel andere soorten nadoet om de alarmkreet overtuigend te laten klinken. Door bovendien meerdere soorten tegelijkertijd na te doen, trapt het stokstaartje er elke keer weer in.

In de meeste gevallen deden de drongo’s de alarmkreet van andere vogels na, maar er zijn ook drongo’s die het ‘stokstaartje-alarm’ perfect beheersen. De onderzoekers vermoeden dat de vogels gaandeweg geleerd hebben dat de laatstgenoemde kreet het meest overtuigend is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd