Drones leggen spuwende vulkaan van dichtbij vast

  drone-vulkaan

  In een nieuwe video trotseert een man in een hittewerend pak een spuwende vulkaan. Deze risicovolle onderneming wordt van dichtbij vastgelegd door drones. Het resultaat is een schitterende video.

  De drones hebben het niet makkelijk gehad. Giftige gassen tasten de elektronica van de drones aan. Daarnaast verandert het opborrelende lava luchtstromen boven de vulkaan, waardoor het lastig is om een drone te besturen. Ook is de regen boven de krater net zo zuur als accuzuur (verdund zwavelzuur). En natuurlijk is het ongelofelijk warm.

  Alsof dit nog niet genoeg schieten er regelmatig bliksemschichten door de lucht. Dit wordt veroorzaakt door opstijgende deeltjes. De bliksem stoort de radiosignalen van de drones.

  “Ik kon dichter bij de lava komen dan de drones, anders zouden de drones spontaan in soep veranderen”, legt filmmaker Sam Cossman uit aan LiveScience.com. Cossman reisde naar het afgelegen eiland Ambrym om het lavameer vast te leggen. “Ik zag een video online en kon het haast niet geloven. Dit moest ik met mijn eigen ogen zien!”

  In de video is te zien hoe Cossman op de rand van de Marum-krater staat. De video ging viraal, waardoor hij nu samen met astrobioloog Jeffrey Marlow een 3D-kaart van het lavameer gaat maken. Samen willen ze in kaart brengen hoe leven in de omgeving van dit meer kan overleven.

  Twee van de drie drones hebben het avontuur overigens niet overleefd. “Zij zijn letterlijk naar de dronehel gegaan”, grapt Cossman.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd