Drones kunnen nu ook schilderen

Het takenpakket van drones – kleine, autonome, vliegende robotjes – is zojuist weer uitgebreid. Ze kunnen nu ook kunst produceren.

Professor Paul Kry – verbonden aan McGill University – heeft drones ontwikkeld die heuse kunstwerken produceren. De drones – die gemakkelijk in de palm van je hand passen – zetten stipjes op een muur en bouwen zo geleidelijk aan een afbeelding op.

Lastig
Het klinkt heel eenvoudig, maar dat is het zeker niet. Want de drones moeten die stipjes natuurlijk op precies de juiste plek zetten. Dat vraagt om complexe algoritmes om de robotjes in de juiste positie te brengen en bij te sturen. Dat laatste is regelmatig nodig, omdat de kleine – en dus lichte – drones door een klein zuchtje wind al volledig van de voorgestelde route kunnen afwijken.

Armpje
De drones zijn uitgerust met een klein ‘armpje’. Op het uiteinde van die arm vind je een sponsje vol met inkt. Terwijl de drones zich naar het te beschilderen oppervlak begeven, zorgen onder meer sensoren ervoor dat het sponsje met inkt op precies de juiste plek op het oppervlak wordt geduwd.

Alan Turing
De drones hebben al tekeningen gemaakt van Alan Turing, Grace Kelly en Che Guevara. Elke tekening bestaat uit enkele honderden tot enkele duizenden zwarte stipjes die verschillen in grootte.

Kry ziet grote mogelijkheden voor de drones. Zo zouden grotere versies van deze drones in de toekomst ingezet kunnen worden om lastig te bereiken of moeilijk te beschilderen oppervlakken van kunstwerken te voorzien.

Bronmateriaal

"Dot-drawing with drones" - McGill University

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd