Een drone heeft in het noordwesten van Nieuw-Mexico een 1000 jaar oud dorpje ontdekt. De resten van het dorpje gingen schuil onder beplanting en geërodeerd zandsteen. Ondanks dat spoorde de drone het dorp in enkele dagen tijd op.
“Ik was heel blij met de resultaten,” stelt archeoloog Jesse Casana. “Dit onderzoek laat zien dat drones een belangrijke rol kunnen spelen in wetenschappelijk onderzoek.” Het vinden van ruïnes die begraven liggen onder zand of schuilgaan onder begroeiing, is zonder de drone lastig. Het betekent dat mensen op de gok moeten gaan graven en dan maar moeten hopen iets tegen te komen. Het is een tijdrovend en duur proces. Met de drone kunnen dorpjes in een paar dagen tijd worden opgespoord. “Een paar dagen werk stelde ons in staat om iets te doen wat normaal gesproken tien jaar werk zou zijn,” stelt Kantner.
Archeologen weten al tientallen jaren dat warmtecamera’s die vanuit de lucht foto’s maken van een gebied een veelbelovende manier zijn om oude gebouwen op te sporen. Lang lag dat technologisch buiten bereik. Maar die tijd is voorbij, zo schrijven de onderzoekers. Als het aan hen ligt, gaat de drone standaard deel uitmaken van de gereedschappenkist van de archeoloog.