Drone ontdekt 1000 jaar oud dorpje in Nieuw-Mexico

  drone

  Een drone heeft in het noordwesten van Nieuw-Mexico een 1000 jaar oud dorpje ontdekt. De resten van het dorpje gingen schuil onder beplanting en geërodeerd zandsteen. Ondanks dat spoorde de drone het dorp in enkele dagen tijd op.

  Boven: de drone die de onderzoekers gebruikten. Onder: de beelden die de drone maakte (links), de structuren die daarop te zien zijn (midden) en het gebied zoals wij mensen dat vanuit de lucht zien (rechts). Afbeeldingen: University of North Florida.
  Boven: de drone die de onderzoekers gebruikten. Onder: de beelden die de drone maakte (links), de structuren die daarop te zien zijn (midden) en het gebied zoals wij mensen dat vanuit de lucht zien (rechts). Afbeeldingen: University of North Florida.
  De drone was uitgerust met een warmtecamera en maakte heel veel foto’s van het betreffende gebied. Archeologen voegden al die foto’s vervolgens samen en dat resulteerde in een ‘warmtekaart’. “De drone met zijn warmtecamera was niet alleen in staat om begraven metselwerk waarvan ik niet wist dat het bestond, aan te tonen, maar identificeerde ook een aantal cirkelvormige structuren,” vertelt onderzoeker John Kantner. De vorm en grootte van deze structuren wijzen erop dat het gaat om kiva’s: ceremoniële gebouwen waarin mensen samenkwamen om belangrijke beslissingen te nemen en de goden te aanbidden.

  “Ik was heel blij met de resultaten,” stelt archeoloog Jesse Casana. “Dit onderzoek laat zien dat drones een belangrijke rol kunnen spelen in wetenschappelijk onderzoek.” Het vinden van ruïnes die begraven liggen onder zand of schuilgaan onder begroeiing, is zonder de drone lastig. Het betekent dat mensen op de gok moeten gaan graven en dan maar moeten hopen iets tegen te komen. Het is een tijdrovend en duur proces. Met de drone kunnen dorpjes in een paar dagen tijd worden opgespoord. “Een paar dagen werk stelde ons in staat om iets te doen wat normaal gesproken tien jaar werk zou zijn,” stelt Kantner.

  Archeologen weten al tientallen jaren dat warmtecamera’s die vanuit de lucht foto’s maken van een gebied een veelbelovende manier zijn om oude gebouwen op te sporen. Lang lag dat technologisch buiten bereik. Maar die tijd is voorbij, zo schrijven de onderzoekers. Als het aan hen ligt, gaat de drone standaard deel uitmaken van de gereedschappenkist van de archeoloog.

  Bronmateriaal

  "Archaeologists Use Drone Images to Uncover Ancient New Mexico Village" - UNF.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door David Rodriguez Martin (via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd