Deze drone kan binnen tien jaar alle landmijnen opruimen

Dagelijks worden tien mensen gedood of verminkt door landmijnen. De Nederlander Massoud Hassani wil hier graag iets aan doen en heeft een unieke mijnopruimingsrobot ontwikkeld. De Mine Kafon Drone moet binnen tien jaar alle landmijnen opruimen.

Hassani en zijn broer zijn geboren in Afghanistan, een land waar veel landmijnen liggen. Hassani zag het probleem al op jonge leeftijd en wil daar nu iets aan veranderen. Hij maakte een Kickstarter-project aan met als doel om 70.000 euro op te halen om een pilotprogramma te starten. Het ging sneller dan verwacht. Met nog negentien dagen te gaan hebben investeerders al meer dan 120.000 euro neergelegd. Dit betekent dat Hassani het geld heeft om zijn drone eindelijk te gaan testen.

De Mine Kafon Drone werkt volgens Hassani twintig keer sneller dan huidige opruimingstechnieken. De robot brengt gevaarlijke gebieden in kaart en gaat op zoek naar landmijnen. Vervolgens worden deze landmijnen veilig tot ontploffing gebracht. Niet alleen is de robot veiliger dan huidige systemen, de Mine Kafon Drone is ook nog eens 200 keer goedkoper.

Honderd miljoen landmijnen
Op dit moment liggen er wereldwijd nog zo’n honderd miljoen landmijnen. Gevaarlijke landen zijn o.a. Bosnië, Afghanistan, Angola, Cambodja en Colombia. De mijnen worden opgeruimd door dieren, mensen of voertuigen. Niet alleen kost dit veel tijd, maar het is ook gevaarlijk werk voor zowel mens als dier. Naar schatting duurt het 1.100 jaar om alle landmijnen op te ruimen.

Massale steun
Hassani krijgt veel steun uit binnen- en buitenland. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken vindt dat er meer geïnvesteerd moet worden in het vinden van innovatieve manieren om alle landmijnen in minder dan tien jaar op te ruimen. De VN-ambassadeur van Afghanistan zegt dat Mine Kafon Drones in een pilotprogramma getest moeten worden om te zien hoe ze in verschillende omgevingen en landen presteren. Prinses Maxima hoopt de drones snel aan het werk te zien.

detonate

Planning
De planning is strak. Hassani hoopt de komende winter de software en hardware verder te finetunen, waarna in april 2017 de eerste testen gepland staan. In de zomer van 2017 moet de Mine Kafon Drone in het eerste land starten met het opruimen van landmijnen. In augustus begint de productie van de drones, waarna het echte werk gaat beginnen.

Bronmateriaal

"Mine Kafon Drone" - Kickstarter

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd