Onderzoek in Californië suggereert van wel; daar zorgt een app ervoor dat mensen tot wel 12 procent minder drinkwater gebruiken.
In steeds meer landen wereldwijd dreigt – door een groeiende bevolking en klimaatverandering – waterschaarste. Ook in Nederland; het RIVM waarschuwde twee jaar geleden nog dat in 2030 weleens een tekort aan drinkwater kan ontstaan. Drinkwaterbedrijven moeten dan ook – in samenwerking met provincies, rijksoverheid, gemeenten en waterschappen – aan de bak en onder meer op zoek naar nieuwe waterbronnen om aan de vraag naar schoon drinkwater te blijven voldoen. Ook pleit het RIVM ervoor om regenwater minder snel af te voeren en langduriger op te slaan, zodat we het in drogere perioden kunnen benutten.
App
In de verwoede pogingen waterschaarste in de toekomst af te wenden, is er echter ook een belangrijke rol weggelegd voor consumenten: zij moeten hun waterverbruik terugdringen. Maar ja, hoe doe je dat? Nou, het installeren van een app kan al helpen, zo suggereert Amerikaans onderzoek, terug te lezen in het blad Resource and Energy Economics.
Inzicht
Het onderzoek vond plaats in Californië, een Amerikaanse staat waar men – als er geen maatregelen worden getroffen – door hogere temperaturen en droger weer in 2040 tegen een watertekort dreigt aan te lopen. In Californië vonden de onderzoekers 3600 inwoners bereid om een app op hun telefoon te zetten, genaamd Dropcountr. Deze app is gekoppeld aan de slimme watermeter van de huishoudens en geeft real time inzicht in het waterverbruik. Ook toont de app hoe het waterverbruik van huishoudens zich verhoudt tot vergelijkbare huishoudens en hoe het door de tijd heen veranderd is. Daarnaast geeft de app een seintje als deze op basis van het verbruik een waterlek vermoedt en komt deze met tips om het waterverbruik terug te dringen.
Het werkt
En dat werkt, zo blijkt uit het onderzoek. Want huishoudens die de app installeerden, gebruikten gemiddeld 6,2 procent minder water dan vergelijkbare huishoudens in een controlegroep (die dus niet over de app beschikten). Voor grootverbruikers was het verschil nog groter; wanneer zij de app gingen gebruiken, nam hun waterverbruik met tot wel 12 procent af. “Dit is een cruciaal resultaat, als elke druppel telt,” stelt onderzoeker Mehdi Nemati.
Langdurig
Opvallend genoeg blijken de gedragsveranderingen die de app in gang zet, niet tijdelijk van aard te zijn. “We keken 50 maanden later nog eens naar het waterverbriuk en zagen nog steeds een reductie,” aldus Nemati. “Mensen reageerden niet slechts één keer om het vervolgens te vergeten. Ze bleven betrokken.”
Het laat volgens de onderzoekers zien dat consumenten als ze zich bewust zijn van hun waterverbruik, ook zeker maatregelen willen treffen om dat verbruik terug te dringen. “Mensen willen verstandig met water omgaan. Ze hebben alleen tijdige, duidelijke en bruikbare feedback nodig,” concludeert Nemati.