Drinkende ouder moedigt kind aan

Kinderen die hun ouders teveel alcohol zien gebruiken, hebben een twee keer grotere kans om zelf regelmatig dronken te worden, zo blijkt uit onderzoek.

De onderzoekers baseren die conclusie op een onderzoek onder 5700 Engelse tieners (tussen de dertien en zestien jaar). Eén op de vijf proefpersonen gaf aan rond het veertiende levensjaar wel eens dronken te zijn geweest. Tegen de tijd dat de proefpersonen zestien waren, had de helft al wel eens te diep in het glaasje gekeken.

Factoren
De onderzoekers keken ook naar factoren die konden bijdragen aan het drinkgedrag van de proefpersonen. Ze ontdekten dat ouders een cruciale rol speelden.

WIST U DAT…

Zelf drinken
Kinderen die hun ouders teveel zagen drinken, bleken bijvoorbeeld een veel grotere kans te hebben om zelf dronken te worden. Zelfs als ze er slechts enkele malen getuige van waren dat hun ouders te diep in het glaasje hadden gekeken.

Toezicht
Maar ook het ouderlijke toezicht is belangrijk. Als ouders op zaterdagavond niet weten waar hun kind uithangt, dan is de kans dat het kind teveel drinkt veel groter. Dat geldt ook voor kinderen die zich niet aan de regels houden en bijvoorbeeld films kijken die nog niet geschikt zijn voor hun leeftijd.

Vrienden
Behalve ouders, waren ook vrienden een belangrijke factor. Hoe meer tijd kinderen met vrienden doorbrengen, hoe groter de kans dat ze wel eens dronken werden.

Het onderzoek bewijst dat ouders een belangrijke rol spelen als het gaat om kinderen en alcohol. Ouders zouden zich dan ook bewust moeten zijn van de signalen die ze (wellicht onbewust) afgeven. Overheden zouden daar in campagnes tegen alcoholgebruik op jonge leeftijd op in moeten spelen.

Bovenstaande foto is gemaakt door Adam Fagen (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd