‘Drinkbaar boek’ reinigt drinkwater en redt levens

boek

De bladzijden kunnen uit het boek gescheurd worden en vervolgens gebruikt worden om drinkwater van gevaarlijke bacteriën te ontdoen.

Al eeuwen is bekend dat metalen als zilver en koper gebruikt kunnen worden om bacteriën te doden. Maar pas recentelijk ontstond het idee om deze metalen in papier te stoppen. Studente Theresa Dankovich verwerkte zilvernanodeeltjes in papier en toonde aan dat het papier diverse micro-organismen – waaronder bacteriën en virussen – die in het water aanwezig waren, kon doden.

In eerste instantie testte Dankovich het papier in het laboratorium met water dat opzettelijk was vervuild. Maar de echte vuurdoop vond plaats in Afrika. “In Afrika wilden we achterhalen of de filters ook werken met ‘echt water’: water dat niet zoals in het laboratorium opzettelijk vervuild is,” vertelt Dankovich. “Op een dag waren we licht vervuild water aan het filteren toen mensen ons naar een greppel nabij een kleuterschool leidden waarin ongezuiverd afvalwater werd geloosd. We troffen er miljoenen bacteriën aan: een uitdaging. Maar zelfs zeer vervuilde waterbronnen zoals deze greppel kunnen we voor 99,9 procent zuiveren.”

Inmiddels zijn boeken gemaakt met daarin ‘bladzijden’ gemaakt van dit zuiverende papier. Op elke bladzijde staat meer informatie over waterveiligheid en elke bladzijde kan gemakkelijk uit het boek worden genomen en gebruikt worden om water te zuiveren. Een pagina kan tot 100 liter drinkwater zuiveren en een boek bevat genoeg pagina’s om vier jaar lang het drinkwater van één persoon schoon te maken.

Bronmateriaal

"Eliminating water-borne bacteria with pages from The Drinkable Book could save lives" - American Chemical Society (via Eurakelert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Brian Gartside.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd