Drink twee glazen alcoholvrije muscadinewijn voor een strakkere huid

Dagelijks een paar glazen alcoholvrije wijn, gemaakt van muscadinedruiven, doet wonderen voor de huid van oudere vrouwen. En nee, dit is geen loos reclamepraatje, maar keiharde wetenschap. Proefpersonen die twee glazen per dag dronken, kregen een duidelijk strakkere en beter gehydrateerde huid.

De Amerikaanse studie is de eerste in zijn soort. Nooit eerder hebben wetenschappers op deze manier de impact van niet-alcoholische wijn op de huid geanalyseerd. De onderzoekers wijten de heilzame effecten aan polyfenolen, de chemische verbindingen die voorkomen in tal van plantaardige producten. Dit zijn antioxidanten die celschade in het lichaam tegengaan en kunnen bijdragen aan het voorkomen van ziektes zoals kanker of hartaandoeningen.

Petje af voor polyfenolen
Uit eerder onderzoek bleek al dat polyfenolen (quercetine, ellaginezuur en anthocyanen) in muscadinewijn ontstekingsremmende eigenschappen hebben en oxidatieve stress tegengaan. Wij schreven op deze site ook al over de werking van suiker in combinatie met de polyfenolen in broccoli, druiven, uien, thee, rode wijn en kurkuma, een wolkje melk in de koffie en polyfenolen in bier. 

“Muscadinedruiven blijken een uniek polyfenolisch karakter te hebben vergeleken met andere rode druivensoorten”, zegt onderzoeker Lindsey Christman van de University of Florida. “Onze studie laat zien dat de polyfenolen in muscadinewijn de potentie hebben om de huidconditie te verbeteren bij vrouwen boven de 40 jaar. Het gaat hier dan vooral om de elasticiteit en het vochtverlies in de diepere huidlagen, oftewel het transepidermaal waterverlies (TEWL).” Christman en collega’s presenteren hun recente ontdekkingen op het grote voedingssymposium NUTRITION 2023 in Boston.

Muscadinedruiven groeien aan de Vitis rotundifolia, een plant die oorspronkelijk uit de zuidoostelijke staten van de VS komt, maar die je nu overal in het zuiden van Noord-Amerika terugziet. Hij wordt ook wel de moerasdruif genoemd, omdat hij zo goed gedijt in de moerasgebieden van Florida en Louisiana door om oude boomstammen te groeien.

Niet minder rimpels
Voor de studie werden zeventien vrouwen tussen de 40 en 67 jaar ingedeeld in twee groepen: de ene helft kreeg alcoholvrije muscadinewijn, de ander helft een placebo. Het placebodrankje leek als twee druppels water op de muscadinewijn en smaakte ook bijna hetzelfde, maar bevatte geen polyfenolen. Alle vrouwen dronken zes weken lang dagelijks 300 milliliter, waarna een rustperiode van drie weken volgde. Vervolgens dronken ze zes weken lang dagelijks 300 milliliter van het andere drankje.

Het drinken van muscadinewijn bleek de huidelasticiteit significant te verbeteren – het verlies van elasticiteit maakt dat onze huid steeds losser gaat hangen naarmate we ouder worden. Ook hadden de wijndrinkers minder vochtverlies in de diepere lagen van de huid. Dit houdt in dat de huid een betere barrière kan opwerpen tegen schade. De onderzoekers zagen geen verschil in het aantal rimpels, maar wel in de zachtheid van de huid. Daarnaast waren er minder markers van oxidatieve stress en ontstoken weefsel, maar die kwamen niet boven de drempelwaarde uit en zijn dus niet significant te noemen.

Minder oxidatieve stress
“Deze studie laat zien dat allerlei parameters die we met huidveroudering associëren, zoals de elasticiteit en de barrièrefunctie van de huid, verbeteren nadat vrouwen van middelbare  leeftijd zes weken lang alcoholvrije muscadinewijn hadden gedronken”, vertelt Christman. “Dit komt waarschijnlijk omdat de oxidatieve stress en mate van ontsteking in het weefsel daardoor verminderde.”

Er namen maar zeventien vrouwen deel aan het onderzoek. De volgende stap is dus om een grotere trial op te starten waar niet alleen 40 tot 67 jaar oude vrouwen aan meedoen, maar mannen en vrouwen van alle leeftijden. Op die manier kunnen de bevindingen verder worden bevestigd. De onderzoekers waarschuwen nog wel dat muscadinewijn die in de winkels verkrijgbaar is, alcohol bevat. En alcohol is juist helemaal niet goed voor je huid.

Wel alcoholvrij
Het zou dan ook goed kunnen dat het drinken van alcoholhoudende muscadinewijn andere resultaten geeft. “We hebben de alcohol uit de wijn gehaald omdat we geïnteresseerd waren in het effect van de bioactieve stoffen in de wijn en dan met name de polyfenolen. De alcohol zou een extra variabele toevoegen aan de studie, waardoor de uitkomsten kunnen veranderen. Dat wilden we niet. Ook zou het nog kunnen zijn dat het alcoholvrij maken van de wijn de chemische samenstelling van de wijn heeft veranderd”, besluit Christman.

Hoe dan ook: voor wie een lekker zacht huidje wil, kan het geen kwaad om er eens een lekker zoet alcoholvrij muscadinewijntje bij te pakken.

Bronmateriaal

"Muscadine wine shows promise in improving aging skin" - NUTRITION 2023
Afbeelding bovenaan dit artikel: Pixelshot

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd