Driejarig kind weet precies wat schattig is

baby

Kinderen van drie jaar oud zijn al in staat om een superschattige baby met grote ogen, bolle toet en klein neusje te onderscheiden van een stuk minder schattige baby’s met lage voorhoofden, grote neuzen en smalle hoofdjes. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Er zijn een aantal kenmerken die een gezicht van mensen of kop van dieren ‘schattig’ maken en volwassenen aanmoedigen om vervolgens voor die schattige mensen of dieren te zorgen. Voorbeelden van die kenmerken zijn: een rond gezicht, een hoog voorhoofd, grote ogen en een klein neusje en een klein mondje. Dat volwassenen voor deze schattige kenmerken vallen als een blok, is al lang bekend. Het verklaart waarom we dol zijn op mollige puppies, smelten als we een baby met een bol gezichtje en grote ogen zien en sterker geneigd zijn om voor baby’s en jonge dieren te zorgen en deze te beschermen.

Het experiment
Onderzoekers van de universiteit van Lincoln vroegen zich af wanneer we dat zwak voor schattigheid ontwikkelen. Om dat te achterhalen, zetten ze een experiment op waaraan vervolgens kinderen die tussen de drie en zes jaar oud waren, deelnamen. De onderzoekers legden de kinderen foto’s van baby’s, volwassen, honden, puppies, katten en kittens voor. De foto’s waren zo aangepast dat de koppen en gezichten op de foto schattiger leken (grote ogen, hoog voorhoofd, bolle toet, enzovoort) of juist minder schattig leken (kleine ogen, grote neus, smal gezicht, enzovoort). De kinderen moesten aangeven hoe schattig ze de individuen op de foto’s vonden. Terwijl ze de foto’s bekeken, werd met eyetracking-software vastgesteld naar welke delen van de foto de kinderen het vaakst keken.

Links op deze afbeelding zie je elke keer schattige (links) en minder schattige (rechts) baby's, puppies en kittens. Rechts zie je datzelfde, maar dan met volwassen mensen en dieren. Afbeelding: universiteit van Lincoln.
Links op deze afbeelding zie je elke keer schattige (links) en minder schattige (rechts) baby’s, puppies en kittens. Rechts zie je datzelfde, maar dan met volwassen mensen en dieren. Afbeelding: universiteit van Lincoln.

Hoofd
Uit het onderzoek blijkt dat kinderen van drie jaar oud al in staat zijn om schattige gezichten op basis van de vorm van het hoofd, de grootte van de ogen, mond, neus en voorhoofd van minder schattige gezichten te onderscheiden. “Onze resultaten voorzien ons van het eerste bewijs dat we al vroeg in onze ontwikkeling een voorkeur hebben voor deze eigenschappen. Ongeacht naar welke soort de kinderen keken: ze keken langer naar foto’s met een hoog schattigheidsgehalte,” vertelt onderzoeker Marta Borgi.

Wat ook interessant is, is dat alle proefpersonen de foto’s van volwassen hondenkoppen schattiger vonden dan foto’s van volwassen kattenkoppen en volwassen mensengezichten. “We demonstreren dat kinderen zich zeer sterk aangetrokken voelen tot honden en puppies.” De onderzoekers willen nu graag achterhalen of die aantrekkingskracht het vermogen van kinderen om gevaar te herkennen, beperkt.

Bronmateriaal

"Children as young as three recognize 'cuteness' in faces of people, animals" - University of Lincoln (via Sciencedaily.com)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Sergiu Bacioiu (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd