Drie wetten kunnen doden door schietincidenten met 80% verlagen

In de Verenigde Staten heeft iedere staat zijn eigen wetgeving als het gaat om wapenbezit. Maar als alle staten drie wetten doorvoeren, dan kan het aantal doden door schietincidenten met 80% verlaagd worden.

Wetenschappers van de Boston universiteit hebben een paper gepubliceerd in The Lancet, waarbij 25 verschillende wapenwetten werden geanalyseerd in vergelijking met het aantal doden door schietincidenten sinds 2010.

Microstamping
Drie wetten hebben de meeste impact. Ten eerste: verplichte microstamping. Met microstamping wordt een mechanisme bedoeld waarmee de huls van een kogel een uniek kenmerk krijgt. Wanneer de huls wordt gevonden, kan gemakkelijk het oorspronkelijke wapen getraceerd worden (en dus ook de gebruiker). In Californië is microstampen al verplicht sinds 2007. De Amerikaanse onderzoekers beweren dat microstampen het aantal doden door schietincidenten met 84 procent verlaagt.

Antecedentenonderzoek
De andere twee wetten gaan over een (strenger) antecedentenonderzoek. Wapenhandelaars moeten beter onderzoek doen naar de achtergrond van een koper, om te voorkomen dat wapens in handen komen van criminelen of instabiele personen. Dit geldt overigens niet alleen voor wapens, maar ook voor kogels. Antecedentenonderzoek bij de aankoop van kogels verlaagt het aantal doden met 82%; bij de aankoop van een wapen met 61%.

Stel, de drie wetten zouden begin 2010 landelijk doorgevoerd worden, dan zou het aantal doden door schietincidenten in 2010 dalen van 10,1 per 100.000 mensen naar 0,16 per 100.000 Amerikanen. Een flink verschil! “Dit laat het belang zien van effectieve wapenwetgeving”, zegt onderzoeker Dr. Sandro Galea.

30.000 levens worden gespaard
In 2010 stierven meer dan 31.600 Amerikanen door een incident met een wapen. De overgrote meerderheid – ruim 19.000 personen – gebruikten een wapen om zelfmoord te plegen. Strenge wapenwetgeving kan dus zo’n 30.000 Amerikaanse levens per jaar redden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd