Drie sterrenstelsels op ramkoers: een zeldzame gebeurtenis

Je ziet regelmatig foto’s op Scientias voorbij komen van twee botsende sterrenstelsels. Toch kan het nog net iets extremer.

De ruimtefoto van de week toont drie sterrenstelsels die op ramkoers liggen. Astronomen noemen dit trio SDSSCGB 10189. De sterrenstelsels zijn minder dan 50.000 lichtjaar van elkaar verwijderd. In vergelijking: het Andromedastelsel – het grootste buurstelsel van de Melkweg – ligt op 2,5 miljoen lichtjaar van de aarde.

Op de foto hieronder is goed te zien dat de sterrenstelsels inmiddels flink aan elkaar trekken en hierdoor vervormd zijn. Zo heeft het spiraalstelsel aan de rechterkant één uitgerekte spiraalarm.

Drie botsende sterrenstelsels in het sterrenbeeld Ossenhoeder.

In de toekomst smelten de drie sterrenstelsels samen en ontstaat er dus één groot sterrenstelsel. Astronomen gebruiken deze foto om meer te leren over het ontstaan van gigantische sterrenstelsels in ons universum en in het bijzonder over zogenoemde BCG’s (Brightest Cluster Galaxy). Dit zijn de zwaarste sterrenstelsels in het hart van sterrenstelselclusters (oftewel groepen van meerdere sterrenstelsels).

Ben je benieuwd welke vorm het toekomstige sterrenstelsel aanneemt? In de jaren zeventig voorspelden computersimulaties dat wanneer sterrenstelsels samensmelten, dit zou resulteren in elliptische sterrenstelsels. Inmiddels is duidelijk geworden dat samensmeltende sterrenstelsels vaak spiraalstelsels worden. Het eindresultaat van de samensmelting van SDSSCGB 10189 gaan wij helaas niet te zien krijgen, want dit duurt nog vele honderden miljoenen jaren.

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we één of meerdere indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

"Galactic Crash Course" - ESA Hubble

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd