Drie manen van Saturnus poseren voor Cassini

Tethys, Enceladus en Mimas gaan – vergezeld door de prachtige ringen van de planeet waar ze omheen cirkelen – gezellig samen op de foto.

De foto is gemaakt door ruimtesonde Cassini. Boven de ringen zie je Tethys, een maan met een diameter van zo’n 1062 kilometer. Net onder de ringen ‘hangt’ Enceladus (met een diameter van 504 kilometer) en helemaal onderaan schittert Mimas (met een diameter van 396 kilometer).

Op het moment dat deze de foto maakte, was Enceladus zo’n 1,35 miljoen kilometer van de ruimtesonde verwijderd. De afstand tot Tethys en Mimas was respectievelijk 1,9 miljoen en 1,7 miljoen kilometer.

Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.
Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

Cassini maakte de foto in december 2015, maar NASA heeft deze nu pas vrijgegeven. De ruimtesonde trakteert ons met grote regelmaat op prachtige beelden van Saturnus en zijn manen. En we hebben een goede reden om er nog even van te genieten. De missie van Cassini nadert namelijk haar einde. De sonde zal de komende maanden onder meer een blik werpen op de kleinere maantjes van Saturnus. Aan het eind van het jaar begint dan de ‘Grande finale’ en zal de ruimtesonde herhaaldelijk in het gebied tussen Saturnus en zijn ringen duiken. En dan is de koek echt op; de ruimtesonde krijgt daarna opdracht om zich in de atmosfeer van de gasreus te boren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd